Brambory - zdravá potravina

Květen 2017 bude ve znamení workshopů „Brambory zdravá potravina“ netradiční užití brambor v kuchyni
pondělí, 8. května 2017

Workshopy mají za cíl podpořit partnerské přístupy k posílení místních potravinářských trhů, iniciovat mnohem užší propojení místním odvětvím zemědělství a zásobování potravinami, současně ovlivnit zdravou výživu nejen ve školských zařízeních a podpořit poptávku čerstvých potravin do stravovacích zařízeních obecně.

V návaznosti na velmi úspěšný worksop, který se uskutečnil v listopadu 2016 v Havlíčkově Brodě a o kterém se můžete více dozvědět zde...., se Celostátní síť pro venkov ve spolupráci s Krajem Vysočina, Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě, s.r.o. a Bramborářským kroužkem, z.s. rozhodla uspořádat v roce 2017 navazující workshopy i v dalších okresech Kraje Vysočina. 

Cílem workshopů je podpořit spotřebu brambor místních producentů, zkrátit cestu od zemědělce ke spotřebitelům, podpořit poptávku čerstvých potravin do škol, současně ovlivnit zdravou výživu nejen ve školských zařízeních.
Workshopy jsou určeny pro pracovníky ve školních jídelnách, zaměstnance škol, studenty, samosprávu, širokou veřejnost, neziskové organizace, zemědělce, MAS a potencionální žadatelé o dotace PRV. 

Termíny a místa konání workshopů: 

Termín Okres Adresa
4. května 2017 Žďár nad Sázavou Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel, U Světlé 855/36, 594 01 Velké Meziříčí
12. května 2017 Pelhřimov Česká zemědělská akademie v Humpolci, Střední škola, Školní 764, 396 01 Humpolec
16. května 2017 Třebíč Střední škola řemesel a služeb, Tovačovského sady 79, 676 02 Moravské Budějovice
17. května 2017 Jihlava OA, SZŠ a SOŠS Jihlava, Karoliny Světlé 4428/2, 586 01 Jihlava

Program workshopů:

8:30 – 9:00 hod. Prezence účastníků

  • Aktivity Celostátní sítě pro venkov pro rok 2017
    Ing. Lucie Sýsová, Ing. Dagmar Adámková, SZIF Brno
  • Význam a historie brambor pro Kraj Vysočina
    Zástupce Krajského úřadu Kraje Vysočina
  • Nezastupitelná role brambor ve zdravé výživě
    Ing. Milan Čížek, Ph.D., VÚB Havlíčkův Brod
  • Brambory jak je neznáme
    Ing. Jana Exnarová, VÚB Havlíčkův Brod

10:30 – 10:45 hod. Coffee break

  • Vystoupení zemědělského subjektu s prezentací úspěšně realizovaných projektů PRV
  • Realizace prodeje brambor v současné době, krátké dodavatelské řetězce, doporučení a možnosti při nákupu brambor
  • Diskuze/sdílení zkušeností/příklady dobré a špatné praxe
    Ing. Jitka Merunková, Krajský úřad Kraje Vysočina, Odbor životního prostředí a zemědělství
  • Blok praktických ukázek a ochutnávka pokrmů z brambor
    Ing. Jana Exnarová, VÚB Havlíčkův Brod; Ing. Milan ČÍŽEK Ph.D., VÚB Havlíčkův Brod
  • Workshop/vyhodnocení pokrmů z brambor/možnosti spolupráce
    Ing. Jana Exnarová, VÚB Havlíčkův Brod

Pozvánku na workshopy si můžete stáhnout zde...

Oficiální brožuru k workshopu, kde se můžete dozvědět více o varných typech brambor, nutričních hodnotách brambor, nalézt 4 vybrané recepty (Bramborový chléb, Bramborové placky, Bramborové špízy a Bramborový guláš s hlívou ústřičnou) včetně jejich výživových hodnot a další užitečné informace si můžete prohlédnout zde....

Proč jsou brambory zdravé, jak je správně nakupovat i pěstovat, o úspěšných projektech PRV a řadu osvědčených receptů naleznete v publikaci "Máme rádi brambory", kterou si můžete stáhnout zde...

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec