Brambory - zdravá potravina

Rádio Petrov - Brambory jak je neznáte (27.9.2013)

Co jsme jedli v době předbramborové? Kdy vznikly první chipsy? A jsou brambory opravdu tak výživné? Tyto a další zajímavosti nám v rozhovoru prozradil Jaroslav Čepl z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brod

Brambory se do české a moravské kuchyně dostávaly poměrně dlouho. Od objeveníAmeriky až do konce 18. století. Lidé jim moc nevěřili. Při převozu přes oceán se totiž ztratil návod na jejich přípravu a gurmáni omylem několikrát snědli bobule z nadzemní části. Ty jsou ovšem prudce jedovaté. Naše kuchyně byla v době předbramborové plná pastiňáků, jedlých druhů řep a luštěnin. Brambory se staly populárními až když zachránily Evropu před hladomorem. A o jejich rozšíření se zasadila třeba pokroková Marie Terezie. 

Pořad Brambory jak je neznáte si můžete poslechnout zde...

© 2018 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec