Brambory - zdravá potravina

Poradna

Luděk
středa, 6. března 2024, 14:40

Dobrý den!
Mohli by jste mi prosím poradit?
Nakoupil jsem sadbové brambory SUNITA (5 kg). Sadbu jsem dal naklíčit. Moje překvapení bylo, když se objevilo 29 hlíz s klíčky zelenými a 30 brambor z klíčky fialovými (tmavými).
Mohli by jste mi prosím sděli jakou barvu mají klíčky odrudy SUNITA.
Děkuji a hezký den'

Dobrý den.
Odrůda Sunita má světlé klíčky s lehce nafialovělou bází. Hodně záleží na intenzitě osvětlení při nakličování. Pokud nakličování všech hlíz proběhlo za stejných světelných podmínek, ale v sadbě jsou hlízy s výrazně fialovými klíčky, je vysoce pravděpodobné, že se jedná o příměs jiné odrůdy.
VÚB


Daniela
neděle, 25. února 2024, 07:46

Dobry den,
bydlíme v Jáchymově (800 metru n.m.).Chtěli bychom vypěstovat brambory. Jakou odrůdu by jste doporučili?
Děkuji Frankovičová

Dobrý den.
Při výběru odrůdy by jste měli zohlednit, jaké brambory máte rádi a co z nich budete vařit. Zda máte rádi odrůdy lojovité varný typ A, AB, BA, či přílohové varný typ B, BC a nebo odrůdy rozvářivější určené k výrobě kaší varný typ CB, C. U vás by jste měli zřejmě volit odrůdy s kratší vegetační dobou a před výsadbou je i naklíčit. Kdyby jste je měli mít na uskladnění tak zvolte odrůdu poloranou. Sortiment u nás pěstovaných odrůd je velice široký. Odrůdy vyšlechtěné v České republice najdete na přiloženém odkazu a na poslední stránce jsou uvedeny kontaktní údaje, kde si můžete sadbu objednat https://www.vubhb.cz/cs/knihovna/ostatni-publikace/ceske-odrudy-konzumnich-brambor-2023.
VÚB


Marek
sobota, 24. února 2024, 18:11

Dobrý večer, letos se chystám sázet brambory na stejné místo jak loni nemám jinou možnost. Brambory loni byly ok. Co mám udělat pro dobrou kondici i letos použit dusíkaté vápno v jaké dávce a jak dlouhou před výsadbou? Hnojit ještě před výsadbou brambory v jaké dávce abych je nepřehnojil když bylo použito dusíkaté vápno.
Děkuji s pozdravem Marek.

Dobrý den,
dusíkaté vápno použít pro brambory můžete. Možné termíny jsou dva. Můžete jej zapravit do půdy alespoň dva týdny před sázením, nebo jej dát až po sázení. Dusíkaté vápno by nemělo přijít do přímého kontaktu s hlízami. Dávka v obou případech je 300 - 500 kg/ha, tj. 3 - 5 kg/100 m2. Z důvodu dezinfekce půdy je vhodnější zapravení před sázením. V dotazu nebylo uvedeno, zda bylo na pozemek aplikováno nějaké organické hnojivo, např. hnůj, nebo kompost. Pokud ne, bylo by vhodnější zvolit nižší dávku dusíkatého vápna (3 kg/100 m2) a pak použít hnojivo které používáte z důvodu dodávky i dalších živin (P, K). V tomto případě ale pouze dávku max. 3 kg/100 m2, aby celková dávka dusíku nebyla vysoká (dusíkaté vápno obsahuje asi 20 % N a hnojivo pro brambory má obsah 12 % N). Nebo je možné dávku dusíku dodat v dusíkatém vápnu (5 kg/m2) a dohnojit hnojivy P a K bez obsahu dusíku.
VÚB


Marcela
pondělí, 19. února 2024, 08:49

Dobrý den, omlouvám se, posílám tedy foto těch brambor na určení onemocnění. Děkuji.

2744_Snímek_obrazovky_2024-02-19_v 8.44.12.jpg 2744_Snímek_obrazovky_2024-02-19_v 8.44.16.jpg

Dobrý den.
Pravděpodobně jde o požerky drátovců - larev brouků kovaříků. Brambory napadá řada druhů těchto škůdců, mají poměrně dlouhý vývoj (3 - 5 let) a larvy jsou tedy různé velikosti, a proto se mohou požerky na hlízách dosti lišit. Nečastější výskyt u brambor je při jejich pěstování po trvalých travních porostech. Z agrotechnických opatření má zásadní význam intenzivní kultivace půdy a včasná sklizeň. Zvláště loňský rok byl specifický tím, že pro drátovce v závěru vegetace byly hlízy významným zdrojem vody. Proto může být v některých lokalitách napadení hlíz poměrně vysoké. Podrobnější informace o drátovcích naleznete na našich stránkách www.vubhb.cz v sekci Publikace, v příručce Integrovaná ochrana brambor proti drátovcům.
VÚB


Marcela
středa, 14. února 2024, 10:42

Dobrý den, mohli by jste mi poradit , co mají tyto brambory za chorobu a co proti tomu udělat? Děkuji.

Dobrý den.
Prosíme o přiložení obrázků avizované choroby.
VÚB


Marek
čtvrtek, 8. února 2024, 18:16

Dobrý večer. Letos se chystám sázet brambory na místo kdy byly brambory loni nemám jinou možnost. Sazet budu cca 100 kg sadby.Můj dotaz zní co mám udělat použit Dusikate vápno v jaké dávce a kolik dní před výsadbou. Když použiji Dusikate vápno kolik hnojiva před výsadbou abych brambory nepřehnojil. Používám hnojivo na brambory viz příloha. Děkuji za odpověď.

Dobrý den.
Prosíme ještě o přiložení avizované přílohy.
VÚB


Jiřina
čtvrtek, 8. února 2024, 09:26

Prosím o identifikaci kruhových útvarů na bramborách /celé a rozkrojené/. Nikdy jsme toto na bramborách neměli. A ještě jeden dotaz: Lze použít na PLNOHODNOTNOU sadbu brambory zhruba o velikosti 2 cm? Děkuji za odpověď

2740_20231123_124506.jpg 2740_20231123_124630.jpg

Dobrý den.
Pravděpodobně se jedná o počínající fusariovou hnilobu, ale k přesnému určení bychom potřebovali posoudit více hlíz, případně původce izolovat. Máte-li zájem, pošlete nám hlízy k přesné identifikaci choroby.

Sadba o velikosti 2 cm je pro dosažení normální produkce příliš malá. Pokud bude zdravá, vzejde, ale musíte počítat se slabším porostem a menším výnosem hlíz.
VÚB


Petr
sobota, 27. ledna 2024, 22:35

Poradíte mi, prosím, s identifikací vady (choroby) na bramborách? Tato vada se vyskytuje na velkém množství (odhadem jedné třetině) brambor, které jsem letos koupil. Na fotografii je na bramboře vlevo vidět, jak vypadá vada zvenku. Uprostřed a vpravo je vada uvnitř brambory. Jsou takové brambory jedlé?

2738_Brambora.jpg

Dobrý den.
Z fotografie je patrné, že hlízy neměly zcela vyzrálou slupku a došlo při sklizni a třídění k jejich mechanickému poškození. To je příčinou nekróz slupky a suché hniloby dužniny. Brambory byste měl reklamovat a žádat náhradu. Konzumní brambory mohou obsahovat maximálně 6 % všech vad.
VÚB


Erik
úterý, 16. ledna 2024, 16:12

Dobrý den. Sázím stejnou odrůdu brambor v písčité půdě u Chlumce nad Cidlinou, doposud bez problémů. Sklizeň podzim 2023, některé uskladněné brambory projevují v tomto čase takovéto příznaky choroby. Prosím o určení choroby a jak se toho vyvarovat.
Děkuji za odpověď. S pozdravem Erik G.

2737_IMG_20240114_111011.jpg

Dobrý den.
Podle fotografie jde primárně o fyziologické nekrózy cévních svazků.
Příčinou je nejčastěji přísušek v průběhu vegetace. Nedostatek vody způsobí odumření vnitřní vrstvy buněk cévních svazků, což se projeví změnou barvy, jak je patrné z fotografie. Větší rozsah šedého zbarvení dužniny také svědčí o poruše vnitřního dýchání hlízy. Posun a zkrácení vegetace v loňském roce způsobil, že některé hlízy mají slupku nevyzrálou, a tak nedochází k potřebné výměně vzduchu mezi slupkou a dužninou.
VÚB


Zelený
úterý, 9. ledna 2024, 00:08

Dobrý den a srdečné přání všeho dobrého do nového roku všem výzkumným bramborářům!
Teď kolem Vánoc a Nového roku se objevila na netu diskuze, asi jak jsme všichni horlivě vařili ty brambory na vánoční salát, zda má smysl při vaření brambor ve slupce tu vodu solit či dokonce, zda je nesmysl tam přidávat nějaké koření, neb že ta slupka je totálně nepropustná. To se mi nezdá a prosím o objasnění této problematiky z vašeho odborného náhledu.

Děkuji. Zelený

Dobrý den.
Není pravda, že slupka hlíz je totálně neprostupná. Sůl však proniká do hlíz při vaření pouze částečně a neprostupuje do celé dužniny, takže se brambory musí stejně dosolit. Obdobně to platí o dalších ingrediencích. Proto je tento kulinářský trik vhodný převážně pro rané brambory, které chceme konzumovat ve slupce.
Jinak vaření brambor ve slupce, i když je pak loupeme, přináší výhodu v tom, že se v hlízách udrží více živin a vitamínů, protože se nerozpouštějí ve vařící vodě. Z toho důvodu je také vhodnější vařit brambory v páře.
VÚB


Drahoslava
čtvrtek, 28. prosince 2023, 19:48

Dobrý den přeji, mám na Vás prosbu ohledně odrůdy MARABEL, která je má velmi oblíbená odrůda rané brambory. Vydrží vždy do dubna. Vím, že se jedná o německou starou odrůdu, ale zaslechla jsem že byla křížením vypěstovaná nová (neznám název druhého křížence) . Moc ráda bych znala nový název této odrůdy a její vlastnosti v našich podmínkách ČR.
Děkuji za odpověď a přeji hodně úspěchů ve vaší činnosti.
Drahoslava

Dobrý den.
Odrůd, kde se při šlechtění využívala i odrůda Marabel, je celá řada. Seznam těchto odrůd naleznete zde: https://www.plantbreeding.wur.nl/PotatoPedigree/index.html, stačí zadat do Quicksearch for progeny of název dané odrůdy (Marabel) a kliknout na Odeslat.
Pokud si kliknete následně na danou odrůdu, pak uvidíte všechny zdroje, které při šlechtění byly použity. Popisy jednotlivých uznaných odrůd, naleznete na stránkách jednotlivých zástupců daných odrůd. Řadu užitečných informací naleznete i na našich stránkách v sekci Publikace » Publikace ke stažení » Ostatní publikace: https://www.vubhb.cz/cs/knihovna/ostatni-publikace
VÚB


Andrea
čtvrtek, 28. prosince 2023, 10:12

Dobrý deň,
viete mi poradiť, či je lepšia sadba v triedení 28/35 alebo 35/55? podľa čoho sa rozhodnúť? Je pravda, že pokiaľ sú horšie pôdne podmienky je lepšie siahnúť po väčšej sadbe?
ďakujem veľmi pekne za odpoveď a prajem všetko dobré do Nového roka!
Andrea

Dobrý den.
Velikost sadby je vždy v podstatě praktickým kompromisem mezi hmotností a počtem jedinců. Dvojí třídění je pak důležité především pro seřízení a přesnou práci sklízečů. S fyziologického hlediska je vhodnější větší sadba, protože má více energie pro klíčení a počáteční růst. Do horších podmínek je samozřejmě lépe použít sadbu větší.
VÚB


Andrea
pondělí, 18. prosince 2023, 15:49

Dobrý deň, prosím poradíte mi, čo sa stalo týmto hľúzam? Je to drôtovec alebo ? Na vrchu sú pukliny a po otvorení hľúzy sú tesne pod šupkou čierne bodky.
Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.

2733_20231218_135824.jpg

Dobrý den.
Z fotografie bohužel nelze přesně určit, o jaký problém se jedná. Ale napadení drátovci to pravděpodobně nebude. Pokud máte zájem o přesné určení poškození hlíz, pošlete jich několik na naše pracoviště. Adresa viz kontakty.
VÚB


V. Havlík
pátek, 15. prosince 2023, 18:36

Dobrý den,
děkuji za poradnu. Procházím příspěvky, ale zatím jsem nenarazil na svůj problém, ačkoliv se s ním setkávám letos pořád. Mám letos brambory z Vysočiny, krásné velké, anebo ze supermarketu. Odrůdu neznám.

Brambora po uvaření je na první fotce. Již trochu je světlá, ale chuť je normální.
Brambora po dni v lednici je na druhé fotce. Zesvětlala na povrchu i v objemu, a chuť této světlé hmoty je odporná, člověk to musí vyplivnout. Světlá hmota zapáchá jakoby syntetickým zápachem, a asi je i trochu měkčí nebo křehčí.

Táta i děda pěstovali brambory desítky let na Benešovsku, ale s tímto jsem se nikdy nesetkal. Brambory byly i po 2-3 dnech v lednici normálně chutné.

Prosím o zodpovězení, o co jde, a zda je taková brambora jedlá, a zda ji mohou jíst i děti.

Děkuji. S pozdravem VH.

2732_druhy-den.jpg 2732_po-uvareni.jpg

Dobrý den.
Příčinou budou pravděpodobně fyziologické změny v dužnině hlíz způsobené výraznými výkyvy v průběhu počasí v letošní sezóně, zejména dlouhý přísušek s vysokými teplotami. Došlo k zastavení růstu hlíz, který se následně rychle obnovil po srážkách na přelomu července a srpna. To mimo jiné fyziologické změny (např. tvarové deformace, rozprasky, nasazování nových hlíz) vede k tzv. sklovitosti hlíz, kdy dochází k přesunu zásobních látek do vrcholové části hlízy, kde se obnovuje růst. Zbývající část hlízy bývá sklovitá, vodnatá, s nízkou sušinou a změněnou chutí. Hodně záleží také na pěstované odrůdě, jak se dokáže s extrémními výkyvy vyrovnat. Zabránit uvedeným poruchám lze především pravidelnou závlahou.
VÚB


Kristýna
čtvrtek, 7. prosince 2023, 21:33

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat o jakou chorobu nebo příčinu by se mohlo jednat jedná se o konzumní odrudu brambor. Přikladam foto po uvaření brambora je zelená, ( přidám dotaz 2. s foto druhou kde, je videt jeste stadium než brambora uplně zezelená. Dá se tomu nějak předejít ?
Děkuji

Dobrý den.
Ještě prosíme o vložení zmíněných obrázků.
VÚB


Jan
neděle, 3. prosince 2023, 19:22

Dobrý deň
Obľúbil som si odrodu Belana pre jej skvelú chuť aj po dvoch dňoch od uvarenia ...ale už je ťažšie zohnatelna ..
Viete mi prosím pekne povedať aku náhradu za ňu by som nasiel s takou istou chuťou ..ďakujem vám

Dobrý den.
V současné době vám můžeme doporučit aktuálně nejpěstovanější poloranou odrůdu Antonia varného typu A (Europlant Šlechtitelská spol. s r.o.). Více se o ní můžete dozvědět zde: https://europlant.cz/antonia
Řadu informací o nejrozšířenějších odrůdách v ČR také získáte zde: https://www.vubhb.cz/cs/zahradkari-a-spotrebitele/pestovane-odrudy-brambor
VÚB


Jan
pondělí, 20. listopadu 2023, 10:34

Na sklizených hlízách se ve velkém množství vyskytují přirostlé drobné hlízky - viz foto. Současně sklizeň obsahuje velké množství samostatných drobných brambor, velkých brambor, i takto postižených, je menšina. Porost byl zavlažován, podle mne dostatečně, dešťovkou.
Jedná se o defekt zapříčiněný klimatickými vlivy, nebo může jít o nějakou chybu v agrotechnice? Pro úplnost uvádím, že jde o malopěstitelství na zahrádce, v poměrně kvalitní, kompostem každoročně obohacované zemině.

2726_IMG_20231022_110308_176.jpg

Dobrý den.
Jde skutečně o fyziologické poruchy vyvolané průběhem povětrnostních podmínek v letošním roce. Ze snímku je patrné, že hlízy jsou nevyzrálé s loupající se slupkou. Tvorba drobných hlíz, kterou popisujete, je způsobena pozdním nasazením nových hlíz. K tomu došlo následkem poměrně dlouhého přísušku a vysokých teplot během července, kdy se růst a vývoj brambor zastavil. Po srážkách na přelomu července a srpna se růst rychle obnovil, brambory začaly nasazovat nové hlízy a větší hlízy pokračovaly v růstu a do doby sklizně jejich slupka nestačila vyzrát. Hlízy budou náchylnější ke skládkovým chorobám a zvýšení výparu v průběhu skladování. Píšete, že porost byl zavlažován. Pravděpodobně však závlaha nebyla dostatečná, nebo nebyla zajištěna v potřebné době. Je také třeba poznamenat, že vše hodně závisí na pěstované odrůdě, neboť každá z odrůd reaguje na průběh vegetačních podmínek rozdílně.
VÚB


František Svatoň
pondělí, 13. listopadu 2023, 10:03

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, proč jsou některé letošní sklízené brambory ze zahrady odrůda Adéla tvrdé na okrájení i po vaření ( jakoby sklovité ). Povrch sklizené brambory není hladký, ale hrubý. Sazečky byly použity vlastní přesazované na jiné místo. Pěstební podmínky ( kromě počasí ) byly stejné jako předchozí roky.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den.
Problémem letošní pěstitelské sezóny v řadě lokalit byl dlouhý přísušek přibližně od poloviny června do konce července. Nedostatek srážek a vysoké teploty zastavily růst brambor. Po srážkách na přelomu července a srpna došlo k rychlému obnovení růstu hlíz, což v některých případech vedlo k vytvoření sklovitých hlíz, které popisujete (abiotická sklovitost hlíz bramboru). V podstatě jde o přesun asimilátů z pupkové části hlízy, do části korunkové, tj. místa intenzivního růstu. Pupková část hlízy je pak ochuzena o zásobní látky a má nižší sušinu. Současně se hlízy protahují ve směru růstu a vykazují různé tvarové deformace. Zabránit tomuto fyziologickému jevu lze jedině pravidelnou závlahou.
VÚB


Tom
pondělí, 13. listopadu 2023, 08:30

Dobrý den.
máme brambory, které jsou uvnitř bílé, mají dutinu a plavou ve vodě při vaření.
po uvaření bývají na rozdíl od ostatních, které neplavou, tvrdé, nedovařené.
odrůdu neznáme, mají červenou slupku.
jsme drobní pěstitelé.
Děkuji TP

2723_brambora.jpg

Dobrý den.
Příčinou je rychlé obnovení růstu po srážkách po předchozím období sucha. U některých hlíz (většinou těch větších) se pak dužnina uvnitř trhá a vznikají v nich dutiny. Kromě toho mohou hlízy vykazovat také abiotickou sklovitost.
Viz následující dotaz.
VÚB


Dana
pátek, 10. listopadu 2023, 07:55

Koupili jsme si brambory na uskladnění a zjišťujeme, že jsou napadeny drátovcem. Můžeme je uskladnit do sklepa pod domem? nebudou škodit např. na jablka a slupky chceme dávat do kompostu, nebudou se tam množit? Brambory jsou z poloviny napadené. Jsou nebezpečné pro člověka při konzumaci? Nejsou tyto brambory náchylné na hnilobu? Pěstitel nás na tuto vadu neupozornil a prodal je jako 1. jakost. Takové jaké jsou, tak takové bychom nejraději vrátili. Nevím, jaké fotky připojuji, ale je to strašné! Udělali jsme test z každého pytle a tuto vadu má každý brambor. Některý méně, ale převládají takové, které bychom museli celé rozpíchat. Děkuji

2722_20231109_151720.jpg 2722_20231109_151854.jpg

Dobrý den.
Podle fotografie jsou brambory drátovcem napadené velmi silně a jednoznačně je reklamujte a požadujte vrácení peněz nebo výměnu zboží. Brambory konzumní mohou mít takovýchto vad maximálně 6 hmotnostních %! Pokud se týká konzumace, ta je možná, ale takto silně napadené brambory do kuchyně nepatří. Drátovci většinu hlíz opustily při sklizni, takže nemusíte mít obavy o jejich další šíření, rovněž tak lze zbytky kompostovat. Napadené hlízy samozřejmě mohou více podléhat hnilobě.
VÚB

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec