Šachovnicový dort

47_40_dort_sachovnice.jpg

400 g vařených brambor (200 g se žlutou dužninou a 200 g s modrofialovou dužninou),
60 g hrubé mouky, 400 g cukru krupice, 4 vejce, 160 g oříšků,
balíček prášku do pečiva, citron (šťáva i kůra),
1 sklenička rybízové marmelády na promazání – polovinu dávky ingrediencí připravujeme z brambor se žlutou dužninou, druhou polovinu dávky z brambor s fialovou dužninou (pokud nemáme brambory s fialovou dužninou, použijeme brambory se žlutou dužninou a 3 lžíce kakaa)

Vejce utřeme s cukrem do husté pěny, přidáme nastrouhané vařené brambory (studené), šťávu a kůru z citronu, namleté ořechy a mouku s práškem do pečiva. Pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě.

Takto upečeme dva dortové korpusy – jeden z brambor se žlutou dužninou a druhý z modrofialových brambor odrůdy Valfi. Dortové korpusy po upečení a vychladnutí podélně rozkrojíme na dva pláty (budeme mít k dispozici 2 pláty žluté a 2 pláty modrofialové). Jeden modrofialový plát si necháme na spodní vrstvu dortu a jeden žlutý na vrstvu vrchní. Z ostatních dvou vykrajujeme kruhy 1,5–2 cm široké (připravíme si talíře o různé velikosti a podle nich vykrajujeme kruhy). Tímto způsobem nakrájíme žlutý i modrofialový korpus. Dort skládáme tak, že spodní vrstva je celistvý plát, natřeme jej marmeládou, další vrstvu tvoříme skládáním kruhů střídavě žlutý a modrofialový od největšího po nejmenší, natřeme marmeládou. Tak tvoříme i následující vrstvu ale v opačném pořadí barev skládáme opět střídavě vykrojené kruhy od největšího po nejmenší. Natřeme marmeládou a poslední vrstvu tvoří celistvý plát.

Takto složený dort potřeme marmeládou a ozdobíme dle vlastní fantazie. Dort lze také promazat kromě marmelády i dortovou náplní. Při krájení dort vytváří šachovnici žluté a modrofialové barvy.

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec