Brambory - zdravá potravina

Další úspěšný ročník workshopu a polního dne ve výzkumné stanici VÚB ve Valečově je za námi
čtvrtek, 26. srpna 2021

1589_vub_logotyp2014_barva_cz.jpg

Za velkého zájmu z řad odborné zemědělské veřejnosti se uskutečnil 25.8.2021 ve výzkumné stanici Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, s.r.o. ve Valečově již 29. ročník polního dne a workshopu "Ochrana brambor". Nosným tématem byla tradičně ochrana brambor proti škodlivým činitelům a seznámení zemědělské praxe s letošními výsledky polních pokusů.

V úvodu workshopu vystoupil předseda Českého bramborářského svazu Ing. Josef Králíček s prezentací aktuální situace na trhu s bramborami.

Následně vystoupil Ing. Ervín Hausvater, CSc., který seznámil přítomné s hlavními problémy ochrany brambor v letošním roce. Především se věnoval nejdůležitější chorobě brambor plísni bramboru, která v posledních dvou letech, vzhledem k velmi silnému infekčnímu tlaku a epidemickému šíření choroby, opět hrála hlavní úlohu v ochraně proti škodlivým činitelům brambor, což doložil daty ze sledování za posledních 21 let (tabulka ke stažení zde...). Následně seznámil přítomné s možnostmi ukončení vegetace po restrikci přípravků na bázi diquatu.

Dále byla pozornost věnována problematice zaměřené na současné možnosti pěstování brambor v ochranných pásmech vodních zdrojů a přítomní mohli shlédnout účinnost fungicidní ochrany, která je povolena v těchto lokalitách. Tomuto tématu se věnoval i Ing. P. Kasal, Ph.D. z hlediska herbicidního ošetření a půdoochranných technologií. Tato problematika je komplexně řešena v rámci projektu NAZV QK1920214 "Inovace systémů pěstování brambor v ochranných pásmech vodních zdrojů s omezenými vstupy pesticidů a hnojiv vedoucí ke snížení znečištění vody a zachování konkurenceschopnosti pěstitelů brambor." 

Poté vystoupil Ing. P. Doležal, Ph.D. s prezentací výsledků pokusů zaměřených na škůdce, především pak na mandelinku bramborovou a mšice. Na základě výsledků pokusů provedených v roce 2021 je zřejmé, že úbytek účinných látek, který pozorujeme v posledních letech, může být do budoucna velkým problémem, především z hlediska nadužívání zbývajících účinných přípravků a následné selekci rezistentních populací ať mandelinky bramborové nebo mšic vůči nim. V posledním období se antirezistentní strategie a její implementace do praxe stává čím dál tím složitější.

Po základních prezentacích byly přítomní vyzváni k prohlídce rozsáhlých pokusů, které jsou na ploše kolem 4 ha.  Zde se jim pak věnovali a otázky zodpovídali pracovníci VÚB a případně zástupci jednotlivých firem, kteří zde měli založené demonstrační pokusy. Velkou pozornost přítomní věnovali jako každoročně odrůdovému pokusu, kde je vysázeno 200 odrůd ve variantě ošetřené před výsadbou proti vločkovitosti hlíz a stříbřitosti slupky a následně klasickým fungicidním sledem proti plísni bramboru a alternariovým skvrnitostem a ve variantě zcela neošetřované. Od každé odrůdy a varianty byly vždy odkopány tři trsy, tzn. celkem 1200 trsů brambor.

Za uspořádání úspěšného polního dne a workshopu patří poděkování všem pracovníkům Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, zúčastněným firmám a všem ostatním, kteří se na jeho přípravě pod vedením pracovníků oddělení ochrany podíleli.

Prohlídce pokusů předcházely příspěvky organizátorů a diskuze

Workshop a polní den ve Valečově byl organizován přímo na pokusných pozemcích

Prohlídka polních pokusů

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec