Brambory - zdravá potravina

Příjemné prožití svátků vánočních, pevné zdraví a mnoho pracovních i osobních úspěchů v novém roce 2024
čtvrtek, 21. prosince 2023

1758_vub_logotyp2014_barva_cz.jpg

přejí pracovníci Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, s.r.o.

V českých zemích pronikly brambory do lidové kuchyně ve 20. a 30. letech 19. století. Nejstarší českou kuchařskou knihou, ve které se brambory objevují, je pravděpodobně „Kniha kuchařská“, vytištěná v Praze u Kateřiny Koniášové v roce 1712. S jídly z brambor se můžeme setkat i v knihách M. D. Rettigové (1785-1845). Dnes můžete najít bezpočetné množství receptů, jejichž základem jsou brambory. Zpravidla jde o různé obměny základních verzí bramborových jídel.

Tradičně vám  na závěr letošního roku přinášíme několik receptů pokrmu, který neodmyslitelně patří na štědrovečerní stůl.  Samozřejmě se jedná o bramborový salát.

Nezapomeňte si připomenout reportáž Jana Boublíka z pořadu Víkend na TV Nova, která se věnovala Tajemství bramborového salátu. Jan Boublík také zavítal do Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě. Na reportáž se můžete podívat zde...

A nejen pro děti bramborový salát od Pata a Mata na Televizi Seznam

Věděli jste, že skupina Jablkoň nazpívala Baladu o bramborovém salátu? Pokud ji neznáte nebo si ji chcete poslechnout znovu, pak můžete zde...

Pokud máte chuť uvařit si i jiná jídla, kde hlavní surovinou jsou brambory, můžete se inspirovat zde... S potřebnými surovinami (vedle brambor) a způsoby přípravy můžete libovolně experimentovat tak, že vyrobíte svůj originální a úspěšný recept.

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec