Brambory - zdravá potravina

Výzkumný ústav bramborářský získal patent s názvem "Způsob přípravy jakonové mouky, jakonová mouka a těsto"
pátek, 23. února 2024

2763_vub_logotyp2014_barva_cz.jpg

Dne 10.1.2024 byl Úřadem průmyslového vlastnictví přidělen paten na: Způsob přípravy jakonové mouky, jakonová mouka a těsto“. Patent je evidovaný pod číslem 309880. Na vývoji patentu se podíleli Ing. Andrea Svobodová, Ph.D., Markéta Kuljová a Ing. Dagmar Šimková, Ph.D.

Patent – CZ 309880

Jakon (Smallanthus sonchifolius) dříve Polymnia sonchifolia nebo Polymnia edulis je rostlina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) pocházející z Jižní Ameriky, kde byla na území zahrnující dříve zaniklou říši Inků, pěstována odedávna pro své sladké, křupavé a osvěžující hlízy. Do Evropy byl jakon přivezen teprve v polovině 19. století. V České republice se pěstováním jakonu začal zabývat pan Ing. Frček a za jeho vedení byly úspěšně vyšlechtěny dvě konzumní odrůdy (Graciella, Fiorella), které jsou vhodné pro pěstování v podmínkách mírného pásma. Obě odrůdy jsou dnes ve vlastnictví Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, s.r.o. Jakon je velmi bohatý na zdraví prospěšné látky. Významný je obsah fenolických sloučenin se silnými antioxidačními účinky. Hlavními fenolickými složkami jsou kyseliny chlorogenová a kávová. Hlízy jakonu obsahují velké množství vody (více než 70 % čerstvé hmoty), 70–80 % sušiny tvoří sacharidy, zvláště fruktany. Fruktooligosacharidy (FOS) obsažené v hlízách jakonu jsou inulinového typu, a zvláště oligomery jsou známy svou schopností udržovat tlusté střevo v dobrém zdravotním stavu. Kromě obnovování střevní mikroflóry podporují FOS absorpci vápníku, snižují hladinu cholesterolu, posilují imunitní systém. Čerstvé hlízy obsahují i cenné vitamíny a minerály. Na základě znalostí o těchto zdravotních benefitech byly hlízy usušeny, pomlety a byla zhotovena sušená směs pro přípravu pečiva. Vysušená mouka obsahuje více jak 50% množství inulinu v sušině. Z tohoto důvodu má po ochutnání sladkou chuť. Barvou připomíná mouka skořici. Chuťově má typickou a nezaměnitelnou chuť jakonu. Mouka je vhodná pro pečení sladkého kynutého pečiva, kde nám zároveň mouka nahrazuje cukr a je vhodná pro pacienty s diabetes. Mouka má prokazatelný prebiotický efekt, který při dlouhodobější konzumaci dokáže podpořit správné zažívání. Mouku ze sušeného jakonu řadíme mezi funkční potraviny a superpotraviny. 

  Více o pěstování Jakonu se můžete dozvědět 
v certifikované metodice

 

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec