Varné typy brambor

Zde se můžete dozvědět o odrůdách více a varných typech. Jsou zde popsány odrůdy, kterým v ČR v současné době patří významnější místo (nad 20 ha množení), nebo se jedná o odrůdy určené pro speciální využití. Pořadí odrůd je dáno plochou množení v roce 2014. U odrůd registrovaných v ČR byly využity údaje ÚKZÚZ. U ostatních informace za zahraničních katalogů.

Charakteristika varných typů

Charakteristika

Varný typ

A

AB

B

BC

C

Konzistence

velmi pevná

pevná

středně pevná

kyprá

kyprá

Struktura

jemná až středně hrubá

jemná až hrubá

Moučnatost

velmi slabá

slabá

střední

silná

Vlhkost

střední

slabá až střední

Nedostatky v chuti

nepatrné až střední

Tmavnutí po uvaření

velmi slabé až středně silné

Stabilita kvality

střední až velmi vysoká

 

A, AB (BA)

Charakterizuje odrůdy s velmi pevnou a pevnou dužninou, nerozvářivou, velmi slabě moučnatou, lojovitou, tj. odrůdy vhodné pro přípravu salátů a jako příloha.

B, BC

Patří sem odrůdy se středně pevnou až kyprou dužninou, slabě až středně moučnaté, vhodné jako příloha, do polévek a pro přípravu těst a kaší.

C (CB)

Odrůdy s kyprou, silně moučnatou dužninou, vhodné pro přípravu těst a kaší.

 
varny a   varny b   varny c   gz

© 2017 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec