Odrůdy varného typu C, CB s kyprou, silně moučnatou dužninou, vhodné pro přípravu těst a kaší, představuje v současné době pouze 1 významnější odrůda a to odrůda rakouského šlechtění. Přednostně se hodí i na přípravu knedlíků, noků a pro pečení v alobalu. Jak již bylo uvedeno, odrůdy tohoto varného typu nejsou příliš oblíbené. Náš spotřebitel dává přednost odrůdám s pevnější dužninou, rozvářivé nejsou příliš vyhledávané.
Odrůdy s kyprou, silně moučnatou dužninou
Odrůda
pořadí dle plochy množení
|
Země původu
|
Vegetační doba
|
Tvar hlíz
|
Varný typ
|
Barva slupky
|
Barva dužniny
|
Hlavní užití
|
Hermes
|
A
|
raná až poloraná
|
krátce oválné
až oválné
|
C
|
žlutá
|
světle žlutá
až žlutá
|
konzum
|