Aktuality
S tímto tématem seznámil "dětské zemědělské akademiky" ředitel Výzkumného ústavu bramborářského Ing. Jaroslav Čepl, CSc. ve své přednášce, která byla doplněna i o praktické ukázky a ochutnávku odrůd brambor s barevnou dužninou. Partnerem projektu je i Česká akademie zemědělských věd.
[ celá zpráva ]
Cílem metodiky je představit rostlinu jakonu a upřesnit nejvhodnější technologii pěstování pro dosažení optimálních výnosů v podmínkách České republiky konkrétně oblasti Vysočiny (mírně teplý okrsek MT7).
[ celá zpráva ]
21.3.2023 navštívili děti z Badatelského kroužku pod vedením pana učitele Mgr. Jiřího Němečka Výzkumný ústav bramborářský a vyzkoušeli si řadu aktivit především z oblasti analytické chemie.
[ celá zpráva ]
Nový přehled odrůd českého šlechtění. V současné době se novošlechtěním bramboru zabývají v České republice především SATIVA Keřkov, a. s., SELEKTA Pacov, a. s., VESA Velhartice, a. s. a Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s. r. o.
[ celá zpráva ]
1923–2023: 100 let činnosti Výzkumného ústavu bramborářského
Přednáška a poradenské okénko v rámci výstavy ke 100 letům od založení Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod se uskuteční 9.3.2023 od 17. hodin v Muzeu Vysočiny v Havlíčkově Brodě.
[ celá zpráva ]
O oslavách i historii instituce v rozhovoru pro TV i-vysočina.cz ředitel VÚB Havlíčkův Brod Ing. Jaroslav Čepl, CSc.
[ celá zpráva ]
Osobností Havlíčkova Brodu měsíce března 2023 byl vybrán ředitel Výzkumného ústavu bramborářského Ing. Jaroslav Čepl, CSc.
[ celá zpráva ]
Ocenění a úspěchy
Ocenění Zaltý klas 2022 získaly ve dvou kategoriích dva exponáty Výzkumného ústavu bramborářského. V kategorii Rostlinná výroba se jedná o specializovanou mapu "Mapa vhodnosti podmínek pro výskyt a šíření plísně bramboru na základě průběžných kritických hodnot metody Indexu" a v kategorii Potravinářství a zpracovatelský průmysl "Směs mouky pro přípravu pečiva na bázi inulinu".
[ celá zpráva ]
Hlavní cenu ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a experimentálního vývoje za rok 2021 získal Ing. Ervín Hausvater, CSc. z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod. Tato cena byla udělena za výsledek druhu certifikovaná metodika s názvem "Metodika integrované ochrany proti plísni bramboru v nových agroenvironmentálních podmínkách". Cena byla předána na slavnostním vyhlášení výsledků na mezinárodním agrosalonu ZEMĚ ŽIVITELKA.
[ celá zpráva ]
Třetí místo obsadil Ing. Václav Mayer z VÚZT v.v.i. za certifikovanou metodika „Doporučené technologie pro efektivní využití vody při pěstování brambor v podmínkách sucha a výkyvů počasí“, která vznikla v úzké spolupráci s pracovníky z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, s.r.o.
[ celá zpráva ]
Pozorování atmosférických jevů – Havlíčkův Brod
Meteorologická stanice v Havlíčkově Brodě je stanicí druhého řádu ČHMÚ Praha - Komořany a je umístěna ve Výzkumném ústavu bramborářském v nadmořské výšce 455 m. V Havlíčkově Brodě je od roku 1935 a rokem 1994 bylo završeno 60 let meteorologického měření a pozorování. Měření na meteorologické stanici se provádí podle SEČ v 7, 14 a 21 hodin. Celkovou zprávu, text a tabulky zpracoval Jan Škoch, pozorovatel ČHMÚ Praha, stanice VÚB Havlíčkův Brod a můžete si ji prohlédnout zde…
Výzkum brambor
Historie Výzkumného ústavu bramborářského sahá hluboko do první poloviny dvacátého století. Velmi krátce po první světové válce a vzniku Československé republiky začal vyvíjet v roce 1920 činnost soukromý Výzkumný ústav bramborářský, který založil a financoval Ústřední svaz pěstitelů zemáků.
[ více zde ]
Poradenství
Poskytování poradenských služeb na Výzkumném ústavu bramborářském v Havlíčkově Brodě má bohatou tradici a už od začátku bylo spojeno s přenosem nejnovějších poznatků výzkumu brambor a vývoje do zemědělské praxe.
[ více zde ]
Podpora transferu inovací v zemědělství, potravinářství a oblasti bioenergií do praxe
(OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Reg. č. CZ.1.07/2.4.00/31.0026)

Partnerství pro podporu popularizace VaV a další vzdělání v oblasti popularizace transferu technologií
v oblasti zemědělství, potravinářství a bioenergetiky
(OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Reg. č. CZ.1.07/2.3.00/35.0013)

Oborová knihovna zemědělského aplikovaného výzkumu
(OP Věda a výzkum pro inovace. Registrační číslo: CZ.1.05/3.2.00/12.0236)

