Tradiční bramborová polévka

27_01b_bramboracka.jpg

300 g brambor, 100 g kořenové zeleniny, cibule, houby, krupky,
1,5 l vody, 50 g másla, 30 g hladké mouky, sůl, kmín, majoránka,
2 stroužky česneku, 2 lžíce husté kyselé smetany

Očištěnou a omytou zeleninu rozkrájíme na nudličky nebo na kostičky (můžeme nastrouhat nahrubo), cibuli na kostičky. Máme-li sušené houby, necháme je změknout ve studené vodě, pak je vymačkáme a drobně usekáme. Čerstvé houby nakrájíme. Očištěné a omyté brambory nakrájíme na kostky. Na másle osmažíme zeleninu s cibulí a orestujeme, přidáme krupky a nakrájené houby. Osolíme, okmínujeme a necháme chvíli restovat, až se vysmaží šťáva ze zeleniny a hub. Zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory a vaříme. Když je vše měkké, zahustíme polévku zlatou jíškou připravenou z másla (sádla) a mouky, okořeníme ji drceným kmínem, majoránkou a povaříme.

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec