Brambory - zdravá potravina

Poradna

Martin Surda
pondělí, 13. října 2025, 10:46

Dobrý den,
znova zasílám dotaz na možnost nákupu některé z odrůd rostliny Jakon. Jezdím pravidelně na nákupy v okolí, brambory, topinambury, rád bych si rozšířil zahradu o zajímavý druh.
Děkuji za odpověď, nejlépe na email: msurda@seznam.cz
Martin

Dobrý den.
Na Váš dotaz jsme již odpovídali 22.9.2025. Zde je kopie odpovědi:
Ano, objednání sazenic jakonu (odrůda Fiorella a Graciella) je možné. Kontakt pro objednání a případné dotazy je
kuljova@vubhb.cz. Osobní odběr po domluvě následně probíhá ve výzkumné stanici Valečov.
VÚB


Radek Ryvola
pondělí, 29. září 2025, 12:07

Dobrý den,
pro příští sezónu uvažuji o sadbě Antonie, která je popisovaná v superlativech, hlavně s velkou odolností proti plísni. Našel jsem však v popisech i dramatické rozdíly, kdy je jednou popisována u stejného pěstitele Europlant jako brambora, která upřednostňuje střední až lepší půdy s dobrým vláhovým režimem a pravidelným přísunem živin, a pak je dále popisováno, že převyšuje vyšším stabilním výnosem Belanu a má velmi dobrou odolnost vůči suchu při pěstování, což tato vlastnost umožňuje pěstování této odrůdy bez závlahy.
Můžete prosím tyto rozdílné informace objektivizovat ve vztahu k hobby pěstování brambor na zahradě?
Je vůbec potřeba se zabývat stříbřitostí, když brambory nikam neprodávám? Vadí ta stříbřitost skladovatelnosti či chuti? Všiml jsem si, že i v takovém velkém OC jako je Kaufland, se takové brambory se stříbřitostí normálně prodávají, spíše ve slevě.
Děkuji a hezké dny. Radek

Dobrý den.
Antonia je velmi kvalitní odrůda, která nemá výrazná pěstitelská rizika. O tom svědčí i to, že je nejpěstovanější konzumní odrůdou u nás. Pokud nacházíte nesrovnalosti v popisech, musíte se obrátit na jejich autora, tedy v tomto případě na firmu Europlant.
Stříbřitost slupky je převážně vadou vzhledu hlíz, neovlivňuje jejich vnitřní kvalitu nebo skladovatelnost.. Pouze výjimečně při velmi silném napadení a při zasažení oček může mít vliv na klíčení. To se ale samozřejmě týká sadby. Více informací o této chorobě a ochraně proti ní najdete opět na našich webových stránkách www. vubhb.cz v sekci Publikace v příručce Stříbřitost slupky bramboru.


Pokorný Jaroslav
pondělí, 29. září 2025, 11:56

Dobrý den,
zasadil jsem v polovině července (17.7.) jako druhou pěstební vlnu červenou Rosaru. Do doby před dvěma týdny jsem se radoval, že bez jakéhokoli postřiku brambory nedostaly plíseň, krásně bujně rostou a až nyní došlo k napadení plísní v době, kdy již teploty jsou nízké, ale pochopitelně více prší. Chtěl bych se zeptat, kdy napadení plísní a či za jakého počasí již plíseň nehrozí nebo napadení již nemá tu destrukční sílu úrodu zničit i bez dalších postřikových zásahů. Vadí plísní již velmi nízké ranní podzimní teploty?
Děkuji za radu. Pokorný

Dobrý den.
Takto pozdní výsadba brambor má vždy řadu rizik, největším z nich je právě plíseň bramboru, protože mladé rostliny jsou více náchylné k plísni a dostávají se obvykle do období silného infekčního tlaku. Chorobě svědčí časté srážky, delší ovlhčení porostů a vlhká půda. Nízké teploty sice brzdí rozvoj infekce, to je ale koncem srpna a v září kompenzováno množstvím infekčních zdrojů, častými rosami a pomalým osycháním listové plochy.
Při hodnocení napadení porostu je také třeba si uvědomit, že vizuální projev choroby se objevuje po inkubační době, tj. jeden až dva týdny po infekci.
Podrobnější informace o chorobě a ochraně proti ní najdete na našich webových stránkách www. vubhb.cz v sekci Publikace v příručce Integrovaná ochrana proti plísni bramboru.
VÚB


Václav
středa, 24. září 2025, 18:08

Dobrý den,
prosím o radu. V letošní sklizni se nám na hlízách objevily černé tečky (viz foto v příloze). Některé jsou začátkem úzkého tunelu, který je až několik milimetrů dlouhý. Můžete nám poradit, jaká opatření máme podniknout?
Děkujeme za jakoukoliv radu.
Václav

2937_brambor2.png

Dobrý den.
Podle popisu jsou hlízy napadeny drátovci. Hloubka chodbiček je dána vývojovým stadiem larev, které se vyvíjejí v půdě podle druhu 3 - 5 let.
Drátovci nevyhledávají hlízy brambor jen jako potravu, ale je to pro ně také významný zdroj vody, zejména v době přísušku. Nejvíce škodí tam, kde byly brambory vysázeny po trvalém travním porostu nebo na malých pozemcích sousedících se zatravněnou plochou. Ochrana proti nim je velmi obtížná, K nejúčinnějším agrotechnickým opatřením patří častá a intenzivní kultivace půdy a včasná sklizeň. Další podrobnější informace naleznete na našich internetových stránkách www.vubhb.cz v sekci Publikace, a to v příručce Integrovaná ochrana brambor proti drátovcům.
VÚB


Tomáš
úterý, 23. září 2025, 15:26

Dobrý den, letos řeším problém se vzcházením odrůdy Bernina kterou jsem sázel spolu s ostatními odrůdami 28.4.2025, stalo se mi, že cca 1/2 sadby této odrůdy vůbec nevzešla. I po vyhrabání nyní v září je matečná hlíza naprosto zachovalá s cca 2 cm klíčky, některé ještě i nyní občas proráží povrch hrůbku. Odrůdu Bernina pěstuji již 5 let a ještě nikdy se mi toto nestalo, stejný problém měli i 2 pěstitelé v okolí, ovšem u odrůdy Antonia. V příloze zasílám fotografie:

č.1 (11.6.2025 vlevo Red Fantasy, uprostřed mezerovitá Bernina, vpravo dole dosazováno Concordií)

č.2. (3.9.2025 Bernina, Některé hlízy stále proráží povrch)

2936_03e3a0b7-07df-4c0a-b8a4-48d93b9326f2.jpg 2936_94535cd2-ab32-47dc-8be6-87b5df5bbfe0.jpg

Dobrý den.
U sadbových hlíz došlo k fyziologické poruše klíčení, což mohlo být způsobeno fyzikálními faktory nebo chemicky u Vás krátce po výsadbě nebo už při pěstování sadby. Z fyzikálních faktorů to bývají extrémní výkyvy povětrnostních podmínek, zejména vysoké teploty v kombinaci s přísuškem ve vegetaci. Dále to mohou být také nárazové výkyvy nízkých a vysokých teplot při skladování a dopravě sadby. Z chemických vlivů může být příčinou především nevhodná aplikace herbicidů, ale i jiných použitých pesticidních látek. Prokázání chemických vlivů v této době je velmi obtížné, neboť aktivní látka, která poruchu způsobila, nemusí být již v hlízách přítomna nebo může být v nedetekovatelném množství.
V otázce nepíšete, zda se jedná o sadbu certifikovanou nebo Vaši vlastní, což by také mohlo více napovědět. Pokud se problém objevil u více drobných pěstitelů, kteří nakoupili sadbu od jednoho dodavatele, pak je třeba samozřejmě hledat příčinu u pěstitele sadby.
VÚB


O.Petr
pondělí, 22. září 2025, 14:28

Dobrý den,
rád bych se Vás pozeptal, jak se může stát takto dvoubarevná brambora viz. fotografie. Na poli máme už léta brambory Marabel a Red Ann. (prostřídáváme a jinou sadbu jsme nikdy neměli). Děkuji

2935_20250920_154107.jpg 2935_20250920_154111.jpg

Dobrý den.
Jedná se o genetickou změnu barvy slupky bramboru, způsobenou mutacemi některých genů. Hlíza bude patřit k odrůdě Red Anna, protože u červenoslupkých odrůd k tomu dochází nejčastěji.
VÚB


Gusta
neděle, 21. září 2025, 16:52

Dobrý den. Prosím o radu. Pravidelně se na zahrádce snažíme pěstovat odrůdu Belana. Kupujeme certifikovanou sadbu. Musíme konstatovat, že postupem času se nám rodí větší množství menších hlíz, 1,5 - 2 cm a to až 50 % z celkové sklizně. Pozemky střídáme. Podle odhadu máme hlinitou hnědozem, v době velkého sucha občas zaléváme. Hledáme různé rady, když jsme našli, že půdě může chybět vápním, případně může být přehnojená ? Je nám jasné, že je obtížné takto na dálku zjistit příčinu drobných hlíz. I přes to si Vás dovoluji požádat o radu, na co se zaměřit. Děkuji za radu.

Dobrý den.
Je skutečně obtížné bez znalosti okolností a všech podrobností včetně konkrétní lokalit určit příčiny, proč hlízy nenarostou do optimální velikosti.
Základem pro úspěšné pěstování je zdravá certifikovaná sadba, vyvážená výživa, pokud možno pravidelná závlaha a dostatečná ochrana porostu, především proti plísni bramboru. Každé odrůdě vyhovuje průběh vegetačních podmínek v dané sezóně a lokalitě více nebo méně. Je možné, že u vás v posledních letech shodou okolností pro odrůdu Belana tyto podmínky nebyly zcela příznivé. Máte-li v pořádku sadbu, výživu i ochranu, pak bude vhodné vyzkoušet jinou odrůdu, případně více odrůd.
VÚB


Marie
čtvrtek, 18. září 2025, 12:32

Dobrý den,
chtěli bychom Vás požádat o specifikaci a radu. Druhým rokem máme na mnohých bramborách černé tečky, po oloupání, když odříznu vršek, ale trochu nechám, ťupka ztmavne. Většina ťupek je do asi 3 mm hloubku, dají se jakoby vyloupnout nehtem. Některé jdou do hloubky, dejme tomu černý tunýlek. Letos byla koupena nová sadba Adély. Nejhorší je to u kraje pole, kde je mez. Brambory dáváme na různá místa na poli, na stejném místě jsou nejdřív po 4 letech, jednotlivá místa na sebe nijak nenavazují... Uvažovali jsme na drátovcem, vločkovitostí, nějakou plísní, ale netušíme a hlavně nevíme, co s tím. Můžete, prosím, poradit?

2933_IMG_20250918_121035.jpg 2933_IMG_20250918_121056.jpg

Dobrý den.
Podle popisu jsou hlízy napadeny drátovci. O tom svědčí i to, že vyšší napadení je na kraji pole u meze, odkud se drátovci stěhují do brambor.
Hloubka chodbiček je dána vývojovým stadiem larev, které se vyvíjejí v půdě podle druhu 3 - 5 let. Drátovci nevyhledávají hlízy brambor jen jako potravu, ale je to pro ně také významný zdroj vody, zejména v době přísušku.
Nejvíce škodí tam, kde byly brambory vysázeny po trvalém travním porostu nebo na malých pozemcích sousedících se zatravněnou plochou. Ochrana proti nim je velmi obtížná, K nejúčinnějším agrotechnickým opatřením patří častá a intenzivní kultivace půdy a včasná sklizeň. Sadba s napadením nijak nesouvisí. Další podrobnější informace naleznete na našich internetových stránkách www.vubhb.cz v sekci Publikace, a to v příručce Integrovaná ochrana brambor proti drátovcům.
VÚB




Standa
úterý, 26. srpna 2025, 21:49

Dobrý den zakoupil jsem letos certifikovanou sadbu Bernina, Antonie .pěstuji brambory 40 let ,ale mám pocit ,že je to čím ,dál horší , připadá mně ,že je vše přešlechtěno je to jako s ovocnými stromy . Ty staré plodí 100let bez postřiku. Ale k bramborám odrůda ADÉLA špatně a nestejnoměrně vzcházela natě jsou slabé nestejnoměrné vysoké a světle nažloutlé ,proto nedošlo k zatažení řádků ,což vedlo k růstu plevele. Odrůda BERNINA krásný porost ,zelené natě ,ale bohužel velké množství hniloby až na kaši . Vše bylo ošetřováno postřikem proti plísni .Podobné zkušenosti mají i jiní drobní pěstitelé. Chci se ještě zeptat ,zda také prodáváte sadbové brambory a jaké má být velikost certifikované sadby ,protože při koupi ,některé brambory neuchopil ani sazeč .Přeji mnoho úspěchu ve vaší práci. Děkuji pěstuji 700m nad mořem

Dobrý den.
Je pravda, že starší odrůdy lépe odolávaly chorobám a nepříznivým faktorům vegetace, ale byly většinou méně kvalitní a měly podstatně delší vegetační dobu. Velmi obecně platí, že u nových odrůd jsou kladeny vysoké požadavky na vnější i vnitřní kvalitu hlíz podle jednotlivých užitkových směrů, což je často v rozporu s odolností k některým škodlivým činitelům. Ale neplatí to vždy, proto je důležité pečlivě vybírat odrůdy podle účelu použití a pro dané podmínky pěstování. Každá pěstitelská sezóna je specifická a některým odrůdám vyhovuje, jiným méně. To lze do určité míry ovlivnit výživou, agrotechnikou a závlahami. Certifikovaná sadba by měla zaručovat dané parametry podle Vyhl. 29/2012, ale pokud tomu tak není, je třeba ji reklamovat. Velikost sadby je dána velikostí třídění o minimálním rozměru 25 x 25 mm a maximálním rozměru 60 x 60 mm, přičemž velikostní podíl hlíz by měl být ve vyrovnaném poměru a připouští se max. 3 % podsadbové a nadsadbové velikosti hlíz. Vámi zmiňovaná odrůda Adéla patří k velmi kvalitním a navíc relativně odolným odrůdám většině škodlivým činitelů. Bez posouzení porostů a hlíz bohužel nemůžeme objektivně zhodnotit, kde došlo k příčinám negativních výsledků pěstování.
Sadbu prodáváme jen některých odrůd a v omezené množství, informace najdete na našich webových stránkách www.vubhb.cz.
VÚB


Miroslav marekzdr
úterý, 26. srpna 2025, 21:01

Zdr
Podařilo se mi vypěstovat několik Jakonů. A je mi líto vyhodit listy
Je možné je nějak zpracovat , píše se na odvar . Jak je využívat a je možno je usušit a potom je následně užívat?
Děkuji za info

Dobrý den.
Pro čaj z jakonu se sbírají mladé listy a suší se nejlépe mimo přímé sluneční světlo(tmavnou). Po usušení je třeba listy rozdrolit, popřípadě odstranit řapíky listů.
Odvar z jakonu se využívá především pro jeho diuretické účinky (odvedení zadržované vody z organismu), pro podporu funkce ledvin, podpora očisty organismu nebo jako prevence a pomocník při onemocnění diabetem. Odvar se připravuje vždy čerstvý. 1 šálek = 1 menší lžička sušených listů, zalít horkou vodou, nechat krátce odstát. Užívá se max. třikrát denně.
VÚB


Martin Surda
pátek, 22. srpna 2025, 09:01

Dobrý den,
je možné koupit sadbu hlíz Fiorella (případně jiné) u Vás ve Výzkumném ústavu nebo někde na pobočkách Česká Bělá, Velhatice atd?
Děkuji, odebíráme vaše brambory každoročně a Jakon bychom chtěli zkusit a pěstovat pro osobní potřebu a trochu i okrasu v zahrádce.
Děkuju
Surda

Dobrý den.
Ano, objednání sazenic jakonu (odrůda Fiorella a Graciella) je možné. Kontakt pro objednání a případné dotazy je
kuljova@vubhb.cz. Osobní odběr po domluvě následně probíhá ve výzkumné stanici Valečov.
VÚB


Aneta
úterý, 19. srpna 2025, 14:22

Dobrý den přikládám fotografií brambor s hnědými fleky. Děkuji za objasnění

2924_IMG_20250819_115221.jpg

Dobrý den.
Jedná se o abiotickou rzivost dužniny hlíz bramboru. Jde o fyziologickou poruchu, příčinou jsou nepříznivé periody růstových podmínek pro brambory ve vegetačním období, tj. vysoké teploty a přísušek, spojené s nedostatečným příjmem vápníku a železa, případně jiných prvků (blokace jejich příjmu).
Některé odrůdy jsou k této poruše více náchylné. Částečně lze tomuto jevu předejít vyrovnanou výživou a pravidelnou závlahou eliminující výkyvy počasí.
VÚB


Aneta
úterý, 19. srpna 2025, 11:59

Dobrý den proč mám v bramborech hnědé skvrny?

Dobrý den.
Příčin hnědých skvrn u brambor může být celá řada. Prosím o přiložení fotografie.
VÚB


Jirka
úterý, 12. srpna 2025, 12:36

Moc Vám děkuji za odpověď.
RevusTop používám, ale právě střídám s Infinity a Belanty. Moc děkuji za Vaše rady a pomoc Všem malo pěstitelům brambor.
Jirka


Jirka
pondělí, 11. srpna 2025, 19:08

Dobrý den,
chci se zeptat zda mohu mýchat dva fungicidy při postřiku. Například Belanty na hnědou skvrnitost a Infinity ( Finito ) proti plísni . Velice děkuji za odpověď.

Dobrý den.
Přípravky Belanty a Infinito můžete míchat bez obav, stejně tak jiné fungicidy. Velmi vhodné je však použít směsné přípravky obsahující současně účinnou fungicidní látku proti plísni bramboru a alternariovým skvrnitostem, jako jsou Revus Top a Vendetta.
VÚB


Marketa
pátek, 8. srpna 2025, 10:35

Dobrý den. Máme rané brambory Katy. Na některých se tvoří hnědé fleky a brambora se pak kazí. Čím to je? Děkuji

Dobrý den.
Pro přesný popis příčin by bylo vhodné přiložení fotografie. Pravděpodobně se jedná o napadení porostu plísní bramboru, která měla na přelomu července a srpna velmi vhodné podmínky ke svému rozvoji a šíření. Tato choroby primárně napadá bramborové listy a následně dochází k napadení hlíz. Pokud chcete vidět obrázky s příznaky, pak se podívejte na naše stránky do záložky PUBLIKACE, kde naleznete příručky, kde je tato nejzávažnější choroba brambor detailně popsána, a to včetně možností ochrany.
VÚB


Marek
středa, 6. srpna 2025, 14:40

Dobrý den dnes jsem vykopal kontrolní vzorek brambor Princess sázenych 11.4 které se ještě částečně loupou. Chtěl bych se zeptat zda je vhodné posekat zbytek z poloviny zeschle natě? Jestli se to provádí a kolik týdnu před sklizní? Nebo je lepší počkat až natě zaschnout samy. Děkuji za odpověď.

Dobrý den.
Protože je polovina natě již zaschlá a vzhledem k předchozímu deštivému počasí je možné předpokládat, že se na tom podílela také infekce plísní bramboru, bude vhodné nať posekat a odstranit z pozemku, aby se zamezilo napadení hlíz. Sklízejte pak za dva až tři týdny, až hlízy vyzrají a zpevní se slupka.
VÚB


Martin
neděle, 3. srpna 2025, 17:44

Dobrý den,
při sklizni jsou malé brambory cca do průměru 2,5cm po uvaření poměrně hořké (za syrova hořkost není cítit). Větší brambory jsou normální. Je to normální (odrůdové specifikum)? Nebo to je příznak nějakého stresu?
Děkuji,
Martin

Dobrý den.
Pravděpodobně se jedná o zvýšený obsah glykoalkaloidů, který je významně ovlivněn ročníkem a také odrůdou. Vzhledem k tomu, že jsou registrovány odrůdy s vyhovujícím obsahem glykoalkaloidů, půjde zřejmě o reakci na střídání letošních teplot a srážek. Velmi často také bývá zvyšování obsahu glykoalkaloidů spojeno s nevhodným skladováním na světle a následným zelenáním hlíz.
VÚB


Vladimír
pátek, 1. srpna 2025, 13:58

Dobrý den, dnes jsem vykopal odrůdu Bellarosa a Lauru, výnos nic moc. Ale na některých bramborách jsou tyto černé "nádory"., uvnitř jsou v pořádku. Co to je a neovlivní to skladovatenost?
Děkuji za odpověď.

2914_20250801_135509.jpg

Dobrý den.
Jedná se o vločkovitoist hlíz (dříve kořenomorka bramboru) a její projev na hlízách, kdy původce choroby, houba Rhizoctonia solani, vytváří černá sklerocia v podobě vloček nebo nepravidelných povlaků. Více o této chorobě a dalších příznacích včetně vlivu na kvalitu hlíz se dozvíte v záložce Publikace - Publikace ke stažení - Praktické informace, kde si můžete stáhnout příručku ochrany VLOČKOVITOST HLÍZ BRAMBORU A MOŽNOSTI OCHRANY.
VÚB


Pokorný Jaroslav
středa, 30. července 2025, 16:28

Dobrý den,
letos poprvé při sklizni Bellarosy cca před třemi - čtyřmi týdny se asi u 10 % brambor objevily dobře zacelené praskliny často jdoucí téměř po celé délce hlízy viz foto. Na příčném řezu vypadají brambory jako zcela zdravé a chuťově také velmi dobré. Rád bych se zeptal, co je příčinou těchto puklin a jestli po tak dokonalém zacelení to bude mít vliv na skladovatelnost. Loňská sklizeň vydržela v bezvadné konzumovatelné kvalitě v pohodě až do letošního dubna, přičemž improvizované skladovací podmínky nebyly ani zdaleka optimální.
Děkuji a hezké dny. Pokorný

2913_Bellarosa_foto_0725.jpg

Dobrý den.
Jedná se o růstové rozprasky hlíz, které vznikají většinou v důsledku dlouhotrvajícího přísušku a následně delšího srážkového období, k čemuž došlo i v letošním roce (přelom června a července). Těmto rozparskům svědčí také nevyrovnaná výživa, především pak jednostranné přehnojení dusíkem. Samozřejmě záleží na odrůdě a stavu porostu. Pokud se v prasklině vytvoří korkové pletivo a sklizené hlízy budou mít správné podmínky ke skladování, pak by zásadní problém být neměl.
VÚB

© 2025 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec