Brambory - zdravá potravina

Poradna

Petr Černý
neděle, 20. října 2024, 09:41

Dobrý den do VÚB, pravidelně si pročítám vaši poradnu a jsem rád za erudované odpovědi. Mám také následující dotaz: letos jsme již podruhé sázeli brambory LAURA. Krásně narostly, ale po uvaření se u některých objevila prakticky černá dužnina. Nikdy jsem se s tím ještě nesetkal. Také se u brambor žlutých po uvaření objevují bílé dužniny. Je to zanedbatelné množství, ale radost mi to nedělá.
Děkuji předem za vaši odpověď. S pozdravem Petr Černý

Dobrý den.
Šednutí dužniny svědčí o nedostatku kyslíku uvnitř hlízy, kdy vzniká šedý až černý melanin. Zjednodušeně řečeno, jde o poruchu dýchání, resp. výměny vzduchu mezi slupkou a dužninou. To může mít mnoho příčin od některých extrémních vegetačních faktorů po mechanické poškození nebo odklíčení. Bez fyzického posouzení hlíz a znalosti podmínek pěstování bohužel nemůžeme příčinu přesněji určit.
VÚB


Kristýna
čtvrtek, 17. října 2024, 21:02

Dobrý den jedna se o kořenomorka bramborovou ?
Děkuji

Dobrý den.
Prosíme o přiložení obrázku.
VÚB


Michal
středa, 16. října 2024, 13:59

Dobrý den.Na bramborách na uskladnění.se mi objevila bílá "plíseň", která jde lehce odstranit setřením rukou.Potrebuji poradit co.mam dělat.Dekuji

2823_IMG_20241012_134606.jpg

Dobrý den.
Podle fotografie tvoří bílý povlak na povrchu hlíz neškodné saprofytické plísně, které žijí z drobných organických zbytků na slupce. Kvalitu hlíz nijak neovlivní a stačí hlízy těsně před upotřebením omýt. Z fotografie je však patrné značné naklíčení hlíz, což svědčí o skladování při vyšších teplotách. Pro dlouhodobé skladování je nutné dodržovat teplotu kolem 4°C a vlhkost 90 %. Naklíčené hlízy budou postupně ztrácet vodu a konzumní kvalita se bude zhoršovat. Klíče ale odstraňujte až těsně před upotřebením.
VÚB


Vladimír
středa, 16. října 2024, 10:31

Dobrý den,
na některých uskladněných bramborách se objevilo toto - viz obrázek. Nevíte, o co jde?
Děkuji

2821_brambory_škůdce.jpg

Dobrý den.
Z fotografie se dá jen velmi těžko určit o jaký netradiční problém se jedná. Pokud by to bylo možné, zašlete nám tyto hlízy na naši adresu: VÚB Havlíčkův Brod, Oddělení ochrany brambor, Dobrovského 2366, Havlíčkův Brod 58001.
VÚB


Jarda
úterý, 8. října 2024, 08:24

Dobrý den. Můžu se zeptat, co by mohli být příčinou takovýchto tmavých fleků uvnitř hlíz? Odrůda Marabel
Před orbou hovezi hnuj cca 40t/ha
Cca 14 dní před vysadbou dusikate vápno (perlka) cca 150kg/ha + NPK (15-15-15) 450kg/ha
Po zapojení řádků zhruba každých 7-10 dní aplikován fungicid (ortiva, ridomil, infinito, champion, dithane) celkem cca 5-6 aplikaci, do ukončení vegetace
Asi dvakrát přidáno listové hnojivo (lexin) a močovina rozpuštěná ve vodě (5kg/ha)
Pěstované na jednom poli společně s červenou Red Annou, červené v pořádku, ale u marabel se občas najde nějaká špatná (foto)
Může byt příčina velké množství dusíku? Děkuji

2820_IMG-20240830-WA0000.jpg 2820_IMG-20241007-WA0002.jpg

Dobrý den.
Jedná se o abiotickou rzivost dužniny hlíz bramboru. Jde o fyziologickou poruchu, příčinou jsou nepříznivé růstové podmínky letošního vegetačního období, tj. vysoké teploty a přísušek, spojené s nedostatečným příjmem železa, případně jiných prvků (blokace jejich příjmu vlivem nepříznivého průběhu vegetace). Některé odrůdy jsou k této poruše více náchylné.
VÚB


Jiří
pondělí, 30. září 2024, 17:58

Dobrý den,
minulý týden jsme koupili u farmáře v Křimicích u Plzně brambory k uskladnění na zimu. Při ukládání do sklepa jsme zjistili, že na většině hlíz jsou srpkovité jakoby záseky-viz foto v příloze. Nevíme, zda tato poškození nebudou na překážku uskladnění, resp. zda nebudou příčinou následného hnití hlíz.
Předem Vám děkuji za odbornou a rychlou radu.
S pozdravem
Jiří, Plzeň

2819_20240930_141853.jpg

Dobrý den.
Mechanická poškození hlíz podle fotografie jsou poměrně rozsáhlá a bohužel mohou mít za následek infekci skládkovými chorobami, především fusariovou hnilobou. Zda a v jakém rozsahu k tomu dojde, je obtížné předpokládat. To závisí na řadě faktorů, např. na rychlosti vyhojení mechanických poškození, zamoření půd původci chorob a průběhu povětrnostních podmínek v období sklizně. Problémem je poměrně dlouhá inkubační doba, takže první příznaky se objevují jeden až dva měsíce po sklizni a choroba se postupně rozvíjí během skladovacího období. Každopádně byste měli prodejce na vysoké mechanické poškození upozornit a případně zboží reklamovat. Brambory konzumní podle Vyhl. 157/2003 (291/2010 v pl.z.) mohou mít celkem 6 % hmotnosti všech vad.
VÚB


J.Zmítko
čtvrtek, 26. září 2024, 13:59

Dobrý den,
obracím se na vás s prosbou, zda nemáte zkušenosti s tímto problémem. Část sklizených brambor je napadena (viz příloha) nějakým škůdcem.
Nevíte, prosím, jaký škůdce toto způsobil a jak se proti tomu bránit ?
Děkuji za odpověď.

2817_IMG_20240924_102945.jpg

Dobrý den.
požerky na hlízách může způsobovat více živočišných škůdců, nejčastěji to jsou drátovci, slimáci, larvy chroustů a chroustků nebo housenky osenic. Podle fotografie lze však usuzovat především na poškození způsobené krtonožkou obecnou, což je poměrně velký hmyz (až 6 cm) z řádu rovnokřídlých s proměnou nedokonalou, příbuzný například cvrčkům. Larvy se živí nejprve humusem, později podzemní částí rostlin. Hubení krtonožek je dosti obtížné a spočívá v ničení hnízd v květnu až červnu, které jsou v půdě v hloubce 10 až 15 cm, kde jsou vajíčka a později larvy. Umístění hnízda velikosti pěsti se pozná podle chybějící vegetace a zkypřené půdy. Problém spočívá v tom, že larvy i dospělci přezimují v půdě velmi hluboko, a to až do 2 m, takže zcela se zbavit tohoto škůdce může být boj i na několik let. Dospělci se pohybují na povrchu hlavně v noci, lze je také chytat do zapuštěných nádob.
Určení škůdce podle fotografie však nemusí být přesné. Druhou možností jsou zmíněné larvy chroustků nebo chroustů, které způsobují velmi podobné požerky. Těch se lze zbavit intenzivním zpracováním půdy, např. rotavátorem.
VÚB


Věra
čtvrtek, 26. září 2024, 13:58

Dobrý den.
Několik let pěstujeme brambory na malé ploše - máme 2 záhonky o rozměru asi 1,5 x 10 m. Mnohé brambory mají hluboké rýhy, jak je vidět na přiložené fotografii. Zalévané byly jen deštěm. Před sadbou byly oba záhonky podle návodu hnojeny hnojivem na brambory. ( Minerální granulované hnojivo na brambory, vyrobené ve Střelských Hošticích). Prosíme o radu, čím se to stalo a co dělat, abychom v příštím roce tomu předešli. Políčka chceme hnojit vyzrálým hnojem. Omlouvám se, že vás zase obtěžuji a děkuji za odpověď.
Věra

2816_P1014537.JPG

Dobrý den.
Rozprasky hlíz mohou mít více příčin, a to některé choroby, poškození pesticidy nebo abiotické vegetační faktory. Ve Vašem případě se s největší pravděpodobností jedná o růstové rozprasky způsobené nevyrovnanými vláhovými poměry v půdě.
Vlivem přísušku v průběhu vegetace dojde k zastavení růstu hlíz. Po srážkách se růst rychle obnoví, což vede k rozpraskům nebo k deformacím hlíz. Intenzita projevu těchto fyziologických poškození závisí na tom, v jaké fázi k přísušku došlo, jak trval dlouho a samozřejmě také na odrůdě. Některé odrůdy snášejí výkyvy vegetačních podmínek lépe, jiné hůře nebo jsou v nepříznivém období v jiné fázi vývoje. Jedinou možností, jak těmto poruchám zabránit, je vyrovnaná závlaha, což samozřejmě není vždy v možnostech pěstitele.
VÚB


Šárka
neděle, 22. září 2024, 11:11

Dobrý den, při sklizni brambor jsme kromě některých okousaných hlíz ( od myší) našli ve vykousaných bramborách malá bílá vajíčka ( velikosti cca malého hrášku) . Co by to mohlo prosím být? Děkuji Š. T.

Podle popisu se pravděpodobně jedná o vajíčka slimáků. Ty budou nejen ve vykousaných bramborách, ale také v jakýchkoliv volných půdních prostorách.
Zejména je-li půda hrudovitá, bude vhodné ji intenzivně zpracovat, aby se co nejvíce vajíček zničilo a předešlo tak ohrožení úrody následné plodiny slimáky v příštím roce.
VÚB


Katarína Prekopová
čtvrtek, 19. září 2024, 15:07

Dobrý deň, už niekoľko rokov sa nám na záhrade podarí dopestovať také zemiaky, na niektorých sú väčšie či menšie takéto príznaky. Pripadá nám to ako nejaká suchá hniloba. Zvyšná časť hľuzy pôsobí zdravo a aj vydrží v rovnakom stave. Vedeli by ste nám prosím poradiť, o čo ide? V čom je problém? Ďakujem!

2813_20240909_155804.jpg

Dobrý den.
Z fotografie je zřejmé, že nekróza je v pupkové části hlízy. Více bohužel ze snímku nelze vyčíst. Chybí také obrázek, jak vypadá poškození na řezu hlízou. Může to mít řadu příčin, od fyziologických až po napadení bakteriálními nebo houbovými původci. Pro přesné určení bychom potřebovali několik napadených hlíz a také vědět, jaké byly použity při pěstování pesticidy, v jakém procentu se poškození vyskytuje, o jakou se jedná odrůdu, případně další podrobnosti. Pokud máte zájem o přesné určení uvedené vady, pošlete 3 až 5 poškozených hlíz na naši adresu.
VÚB


Vladimír
pondělí, 16. září 2024, 14:42

Dobrý den,
na některých uskladněných bramborách se objevilo toto - viz obrázek. Nevíte, o co jde?
Děkuji

Dobrý den.
Ještě prosíme o vložení avizovaného obrázku.
VÚB


Hana Schläferová
sobota, 14. září 2024, 15:13

Dobrý den, letos jsme vypěstovaly množství brambor s vadou, ne strupy na povrchu, ale černé tečky/flíčky (viz foto), které vedou pod povrch, někdy i docela do hloubky s jakoby kořínkem. O jakou chorobu se jedná a jak jí předcházet? Děkuji předem za odpověď.

2811_IMG_20240914_120518773.jpg

Dobrý den.
Hlíza na fotografii je napadena drátovci, což jsou larvy řady druhů brouků kovaříků. Larvy se vyvíjejí v půdě podle druhu 3 - 5 let. Drátovci nevyhledávají hlízy brambor jen jako potravu, ale je to pro ně také významný zdroj vody, zejména v době přísušku. Nejvíce škodí tam, kde byly brambory vysázeny po trvalém travním porostu nebo na malých pozemcích sousedících se zatravněnou plochou. Ochrana proti nim je velmi obtížná, K nejúčinnějším agrotechnickým opatřením patří častá a intenzivní kultivace půdy a včasná sklizeň. Další informace naleznete na našich internetových stránkách www.vubhb.cz v sekci Publikace, a to v příručce Integrovaná ochrana brambor proti drátovcům.
VÚB


Veronika
středa, 11. září 2024, 22:28

Dobrý den, prosím, co by to mohlo být? Mockrát děkuji za odpověď.

2810_inbound3119334046344762956.jpg

Dobrý den.
Hlíza na snímku je poškozena požerky slimáků. Slimáci jsou problémem hlavě vlhkých let a při jejich přemnožení dochází i k napadení brambor. Poškozují nať i hlízy, na nati mohou způsobit dokonce holožíry. Na hlízách se živí především menší druhy skrývající se v půdě, nať přitom nemusí být poškozena.
Preventivně lze použít řadu granulovaných přípravků s účinnou látkou metaldehyd nebo fosforečnan železitý.
VÚB


Petr
pátek, 30. srpna 2024, 13:02

Dobrý den,
Tento rok jsem si poprvé koupil sadbu Laura. Brambor je hodně a jsou velké, ale některé jsou uvnitř bílé viz. foto. Prosím o radu copak jim je.
Děkuji za odpověď.

2807_20240830_122529~2.jpg

Dobrý den.
Podle fotografie to vypadá, že v sadbě byly namíchány dvě různé červenoslupké odrůdy. Svědčí o tom i poněkud odlišná barva a struktura slupky.
VÚB


Zbyněk
úterý, 27. srpna 2024, 07:53

Dobrý den, chtěl bych se zde zeptat... je možné
zakoupit volně nějaký přípravek na ukončení vegetace brambor? Něco volně prodejného pro malopěstitele (1000m²) Zatím se mi nedaří bohužel nic sehnat. Děkuji.

Dobrý den.
Pro desikaci brambor jsou registrovány přípravky Beloukha (kyselina pelargonová), Kabuki (paraflufenethyl) a na výjimku Reglone (diquat) pro pěstitele sadby. Ani jeden z nich není pro malospotřebitele. Na malých plochách doporučujeme nať vytrhat nebo posekat a podle možností nejlépe odstranit z pozemku. Pro větší pozemky je případně možné zadat si likvidaci natě rozbíječem jako službu u nějakého zemědělského podniku pěstujícího brambory.
VÚB


Jana Smolíková
pondělí, 26. srpna 2024, 15:29

Sklizené zralé brambory, zejména velké jsou "provrtané". Dužnina brambory je v místě poranění zčernalá, ale dál se nešíří. Prosím o sdělení co povrtání brambor způsobuje a jak se toho zbavit.

2805_1724678535139.jpg

Dobrý den.
Podle fotografie se pravděpodobně jedná o požerky housenek osenic, u třetí hlízy jsou také patrné chodbičky drátovců. Proti oběma skupinám škůdců je ochrana velmi obtížná. Osenice napadají naštěstí brambory lokálně a poměrně zřídka. Velkým problémem bývají drátovci. U malopěstitelů doporučujeme časté intenzivní zpracování půdy před sázením (např. rotavátorem) a především časnou sklizeň, neboť drátovci napadají hlízy převážně v závěru vegetace, zejména za přísušku, protože hlízy pro ně slouží také jako zdroj vody.
Podrobnější informace naleznete na našich webových stránkách www.vubhb.cz v sekci Publikace, v příručce Drátovci a osenice u brambor a Integrovaná ochrana brambor proti drátovcům.
VÚB


Eva
sobota, 24. srpna 2024, 02:44

Dobrý den,
povodeň mi zaplavila sklep a brambory byly 3 dny pod vodou. Jak je "usušit" a dál skladovat, prosím?
Děkuji

Dobrý den.
Pokud voda nebyla při povodni něčím kontaminována, pak lze hlízy rozložit a nechte oschnout na větraném místě bez přístupu světla. Poté vyberte případné hniloby a brambory uložte opět do sklepa.
VÚB


Josef
čtvrtek, 8. srpna 2024, 12:12

Mám pěkné velké brambory a na dost velké části se vyskytují hluboké rýhy, jizvy. Čím to je?

2801_rýhy.jpg

Dobrý den.
Jedná se o rozprasky hlíz, které bývají nejčastěji způsobeny nevyrovnaným zásobením porostu vodou v průběhu vegetace. Dochází k tomu po období přísušku, kdy růst hlíz stagnoval a poté přijdou dešťové srážky a rychlé obnovení růstu. Předejít tomu lze pouze vyrovnanou závlahou. Některé odrůdy jsou k této fyziologické poruše více náchylné. Stagnaci růstu brambor však mohou způsobit také vysoké teploty.
Dále mohou rozprasky hlíz vyvolat některé choroby a také poškození herbicidy při jejich nesprávné aplikaci, případně jiné cizorodé látky v půdě.
VÚB


Lukáš Hospodka
úterý, 6. srpna 2024, 16:38

Dobrý den,
na hlízách odrůd Red Sonia a Antonia se nám v letošním roce objevila vločkovitost. Našel jsem k této chorobě množství informací, četl jsem i Vaši příručku Vločkovitost hlíz bramboru. V příštím roce bych chtěl hlízy před výsadbou a stejně tak půdu ošetřit mořením. Protože příručka je z roku 2011 a protože některé přípravky bývají zakázány a naopak se objevují nové, obracím se na Vás s prosbou o doporučení vhodného prostředku pro moření hlíz a půdy, který je dostupný pro běžného malopěstitele, který pěstuje jen pro svoji potřebu a potřebu rodiny.

Sadbové hlízy pro příští rok jsem si vybral z vlastních výpěstků. Vybral jsem čisté, nepoškozené hlízy bez zjevných známek choroby, ale mám obavu, aby se při skladování na ně choroba nepřenesla (skladovány budou odděleně od ostatních konzumních hlíz, ale přesto ve stejném venkovním sklepě). Proto se na Vás dále obracím s dotazem, zda je možné a vhodné sadbové hlízy preventivně mořit již nyní před jejich uskladněním, aby se zabránilo případnému šíření (přenosu) choroby?

Všiml jsem si, že i při poměrně nízké vlhkosti se na sklerociích vytvářejí tenké bílé chloupky a obávám se, že ve sklepě, kde je vysoká vzdušná vlhkost, se bude choroba šířit, zhoršovat a nakonec dojde k úplnému znehodnocení konzumních hlíz. Jak se choroba dále vyvýjí při skladování? Je možné a vhodné mořit i hlízy určené ke konzumaci z téhož důvodu, tedy zabránění šíření choroby, nebo to v případě konzumních hlíz nemá smysl nebo není možné? Nikde jsem se nedočetl, jak se bude choroba projevovat při skladování konzumních hlíz.

Poslední můj dotaz se týká kvetení brambor. Je v pořádku, pokud brambory vůbec nebo jen minimálně kvetou, nebo nekvetení značí nějaký problém?

Za Vaši odpověd a rady předem velice děkuji.
Lukáš Hospodka

Dobrý den.
Vločkovitost hlíz bramboru (původce Rhizoctonia solani) se při vysoké vlhkosti ve skladu může šířit myceliem ze sklerocií na jednotlivých hlízách nebo v rámci hlíz, které se dotýkají v nejbližším sousedství. Tvořit se mohou i nová sklerocia. Pro moření pouze sadbových hlíz proti chorobě před sázením nebo na sázeči, je z chemických prostředků registrována účinná látka flutolanil (Moncut 40). Použít lze také úč. l. azoxystrobin, která se však aplikuje do řádku při sázení, nikoliv přímo na hlízy (Amistar a řada dalších fungicidů pod jinými komerčními názvy). Tyto fungicidy však nejsou k dispozici pro malospotřebitele. Registrovány jsou i některé biologické preparáty, jejichž účinnost však není dostatečná. Pro zahrádkářskou praxi proto doporučujeme používat především agrotechnická opatření, tj. střídání plodin na pozemku, použití certifikované sadby odolnějších odrůd, naklíčení sadby a včasnou sklizeň, vše najdete v naší příručce.
Pokud se týká kvetení brambor, to je dáno vlastnostmi odrůdy. Některé odrůdy kvetou hojně, některé málo nebo vůbec.
VÚB


Miluše Tichotová
úterý, 6. srpna 2024, 09:55

Dobrý den,mám dotaz který se týká brambor které znova obrůstají a hlízy dělají nové
brambůrky . Děkuji za odpověď Tichotova

Dobrý den.
Jde o tzv. zmlazování - tvorbu nových dceřiných hlíz. Příčinou je obnovení růstu po delším období sucha.
VÚB

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec