Brambory - zdravá potravina

Poradna

Zbyšek
středa, 21. října 2020, 10:04

Dobrý den, chci se zeptat na vizuální vadu brambor. Jsem drobný zahrádkář, který na části pozemku pěstuje několik odrůd brambor. Jedna z nich, bohužel neznám název odrůdy, je žlutomasá s červenou slupkou, je asi ze 30% na povrhu hlíz hluboce rozpraskaná, ty rýhy na hlízách jsou zcela pokryté slupkou, takže na uskladnění to nemá žádný vliv, jiné onemocnění nevykazují, násada i velikost hlíz jsou více než průměrné. V loňském roce jsem tuto vadu považoval jako následek suchého počasí, kdy jsem kvůli suché půdě brambory několikrát zaléval. Letos bylo vláhy nadbytek v pravidelných intervalech, zalévat nebylo třeba a rozpraskanost hlíz byla podstatně větší.
Děkuji za odpověď a přeji v kultivaci brambor hodně úspěchů.
Zbyšek

Dobrý den.
Rozprasky se mohou vytvořit i po poměrně krátkodobém přísušku, následuje–li rychlé obnovení růstu hlíz po srážkách. Pokud jsou rozprasky dobře zacelené, svědčí to o tom, že k jevu došlo v raných stadiích vývoje hlíz. Některé odrůdy jsou k rozpraskům náchylnější.
Dalšími příčinou může být působení reziduí některých herbicidů, případně napadení původcem vločkovitosti (houbou Rhizoctonia solani).
VÚB


Milan
úterý, 20. října 2020, 19:19

Dobrý den, od kamaráda bramboráře mám sadbu červených brambor, které jsem právě sklidil. Když je loupáme, tak na slupce a těsně pod slupkou jsou malé tečky. Můžete, prosím, poradit, o co jde? Hnojím zeleným hnojením (hořčice), dřevěným popelem a kravinci z pastvy. Děkuji předem.

2449_IMG_5736.JPG 2449_IMG_5737.JPG

Dobrý den.
Pravděpodobně se jedná o napadení lenticel (průduchů) houbou Rhizoctonia solani způsobující chorobu, která se nazývá vločkovitost hlíz. Choroba, kromě příznaků na snímcích, vyvolává řadu dalších různorodých poškození bramborových rostlin i hlíz, u kterých znehodnocuje jejich kvalitu. Napadá však také mnoho jiných plevelných i kulturních rostlin. Více se dočtete v sekci "Publikace" v příručce Vločkovitost hlíz bramboru na našich stránkách www.vubhb.cz.
VÚB


Petr
pátek, 9. října 2020, 19:43

Mám dotaz na řízenou sklizeň u brambor, jakým postřikem se stříká horní nať před sklizní a jak dlouho pak trvá než jsou pak brambory dozrálé a jedlé?

Dobrý den.
Ukončení vegetace u konzumních brambor se provádí mechanicky, chemicky nebo kombinací obou způsobů. Termín závisí na vegetační fázi a ohrožení porostu plísní bramboru. Pro chemické ničení natě je aktuálně registrován přípravek Kabuki s účinnou látkou paraflufen - ethyl. Sklizeň by měla následovat po vyzrání slupky, to je asi za 2 až 3 týdny po ukončení vegetace. Konkrétní termín závisí na průběhu počasí, odrůdě a jiných faktorech. Slupku je možno považovat za vyzrálou, pokud se po promnutí hlíz v ruce neloupe. Konzumovat lze samozřejmě i brambory s nevyzrálou slupkou, nejsou však vhodné pro skladování.
VÚB


Jana
úterý, 6. října 2020, 11:18

Dobrý den, prosím Vás, co (by mohlo) způsobuje ty malé ťupičky na hlízách brambor? Jsou cca 1 mm hluboké, někdy více. Lehce podpovrchové.

Dobrý den.
Příčin popisovaného poškození hlíz může být několik, a to od požerků drátovcem přes vysokovlhkostní zvětšení lenticel až po napadení lenticel původcem vločkovitosti hlíz. Prosíme o nafocení problému a vložení do poradny.
VÚB


Vladimír Anděl
středa, 30. září 2020, 16:19

Dobrý den,
letos jsme pěstovali ranné brambory na zahradě v místě, kde se pěstovaly i před rokem. Usoudili jsme, že pokud je i po uschnutí natě necháme v zemi, budou tam v optimálním prostředí a že je budeme vykopávat postupně dle potřeby. Nevím, ale asi to nebyl dobrý nápad. V bramborách nacházíme nějaké červy, nebo spíš cestičky po nich. Nevím, co to je a jak se tomu bránit. Mohli tam být už v době, kdy se měly brambory sklízet? Nebo je napadli až teď?

2446_brambora.JPG

Dobrý den.
Bohužel to dobrý nápad nebyl. Po ukončení vegetace by se hlízy měli sklízet za dva až tři týdny po vyzrání slupky (při promnutí v ruce se slupka již neloupe). Po delším ponechání hlíz v půdě narůstá napadení některými chorobami i škůdci, což je váš případ. Hlízy máte pravděpodobně napadené drátovci - larvami brouků kovaříků. Tyto při sklizni hlízu rychle opouštějí, proto je většinou v bramborách po sklizni nenajdete. Nelze říci, že by hlízy byly zcela bez napadení při včasné sklizni, ale napadení drátovci významně stoupá s pozdějším termínem sklizně. Více o drátovcích se dozvíte v příručce Drátovci a osenice u brambor v sekci "Publikace" na našich webových stránkách.
VÚB


Honza
pondělí, 28. září 2020, 16:33

Na své zahrádce si úspěšně pěstuji brambory na cca 7 m2 (v poslední době Carrera - výnos mám 4-5 kg/m2). V příštím roce bych chtěl výsadbu rozdělit: polovinu obvyklým způsobem v dubnu, druhou polovinu až v červenci (po sklizni jahod a česneku). Jakou odrůdu bych měl zasadit? Dá se vůbec v této době někde sehnat sadba (5 kg)? Pokud koupím sadbu už v únoru, bude mít do července metrové odnože...
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den.
Druhá výsadba v červenci je sice možná, ale velmi riskantní. Mladé rostliny jsou náchylné k tlaku řady škodlivých činitelů, z nichž nejzávažnější je plíseň bramboru, která může porost bez intenzivní ochrany zcela zlikvidovat.
Úspěch bude tedy hodně záviset na průběhu povětrnostních podmínek.
Sadbu nakoupenou na jaře musíte uchovat za nízkých teplot 2 - 4°C a přibližně 3 týdny před zamýšleným sázením necháte hlízy na světle při teplotě 15 - 20°C naklíčit. Vhodná pro letní výsadbu bude právě Carrera, jejíž sadba ve skladu předčasně neklíčí a po výsadbě se vyznačuje rychlým vývojem.
VÚB


Tomáš P.
pátek, 25. září 2020, 13:42

Dobrý den,
chtěl bych poprosit o radu. Rád bych dal brambory po vojtěšce není s tím případně problém nebo nemůže zde být riziko drátovce nebo je lepší využít pole po pšenici? Dále jsem se chtěl zeptat zda pod brambory nevadí rok starý hnůj který není ještě rozložený a obsahuje zbytky slámy a když by dávka byla i třeba 40t/ha.
Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

Dobrý den.
Z hlediska výskytu drátovců bude pravděpodobně vhodnější sázet brambory po pšenici. Ale hodně záleží na konkrétním zamoření pozemku. Při použití slamnatého hnoje je vyšší nebezpečí napadení brambor vločkovitostí (původce Rhizoctonia solani, viz příručka Vločkovitost hlíz bramboru v sekci "Publikace"). Každopádně je třeba hnůj zaorat na podzim.
VÚB


František Smítal
středa, 23. září 2020, 09:45

Dobrý den. Jaké údaje musí být na etiketě prodávaných pytlovaných brambor na zimní uskladnění ? Děkuji za odpověď.
Ing. Smítal

Dobrý den.
Požadavky na konzumní brambory a jejich označení stanoví Vyhláška č. 157/2003 Sb. Na etiketě by měla být uvedena skupina(v tomto případě Brambory konzumní pozdní), odrůda, varný typ a země původu.
VÚB


Tomáš
středa, 9. září 2020, 12:55

Dobrý den, letos jsme poprvé vypěstovali na zahradě brambory. Vzhledově i tvarově vypadají normálně ale po uvaření jsou některé brambory jakoby nahořklé a po konzumaci bramboru přetrvává nějakou dobu pálení v krku. Zatím jsem je jen ochutnával a čekám na Vaši odpověď. Těch hořkých brambor může být možná až 30 -40 %. Co je toho příčinou?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den.
Na vaši otázku není možné jednoznačně odpovědět, příčin může být mnoho a je obtížné je specifikovat. Pravděpodobně půjde o kombinaci půdních a meteorologických faktorů. Změnu senzorických vlastností hlíz mohou způsobit cizorodé látky v půdě, nadbytek některých hnojiv apod. Hořkost způsobují také alkaloidy ze skupiny solaninů, jejichž obsah se v hlízách zvyšuje při jejich vystavení po delší dobu světlu.
VÚB


Patrik
pátek, 4. září 2020, 10:52

Omlouvám se, teď už snad by měla být zaslána fotografie vidět.

2439_IMG_20200902_181154.jpg

Dobrý den.
Zduřelé "kroužky" na povrchu hlíz jsou způsobeny nekrotickým kmenem viru Y, který se přenáší napadenou sadbou a mšicemi. Hniloba na pupkové části hlíz je pravděpodobně vyvolána infekcí pektinolytickými bakteriemi, které jsou rovněž přenosné sadbou. Napadají stonky (černání stonku) a hlízy (měkká hniloba). Letošní průběh vegetace s trvale vlhkou půdou rozvoji bakteriálních chorob velmi vyhovoval.
VÚB


Patrik
čtvrtek, 3. září 2020, 14:47

Dobrý den, omlouvám se poslal jsem moc velkou fotografii tady posílám zmenšenou.

Dobrý den.
pokuste se vložit fotografii ještě jednou, stále u vašeho dotazu není zobrazena.
VÚB


Patrik
středa, 2. září 2020, 19:28

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co za nemoc postihlo tyto brambory na fotografii, tyto kroužky a díru na vrcholu bramboru nacházíme tak zhruba na každé 15. bramboře. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den.
Rádi bychom na dotaz reagovali, ale bohužel jste nepřiložil zmiňovanou fotografii. Pokuste se ji vložit ještě jednou.
VÚB


Vendula
sobota, 29. srpna 2020, 12:58

Dobrý den,
při letošní sklizni bylo asi 10% hlíz poškozených (viz foto). V jedné hlíze jsme našli larvu, ale poškození se jeví od více škůdců. Můžete prosím poradit, o jaké škůdce se jedná a jak na ně? Poškozeny byly hlízy odrůdy Agria. Odrůda Rosara, která byla pěstovaná na stejném záhonu poškozená nebyla.


2430_Brombory.JPG

Dobrý den.
Podle fotografií lze usuzovat na poškození hlíz housenkami osenic (Agrotis spp.) nebo krtonožkou obecnou (Gryllotalpa gryllotalpa). Podrobnější informace a fotografie naleznete na našich webových stránkách v sekci Publikace, v příručkách Škodliví činitelé bramboru a Drátovci a osenice.
Ochrana proti oběma škůdcům je obtížná. Osenice se obvykle objevují nepravidelně, prevencí je důsledné zpracování půdy. Krtonožky se naopak v určitých lokalitách vyskytují dlouhodobě a likvidovat lze jejich hnízda v půdě, které se poznají podle nakypřené půdy a zničených rostlin nad hnízdem.
Dospělce je možno chytat do připravených pastí z nádob zapuštěných do půdy.
VÚB


Kristýna
sobota, 22. srpna 2020, 11:23

Dobrý den,
Chci se zeptat jak mohu zabránit tomu, aby mi brambory vytvářely po povrchu jakési drobné špunty, které nejdou běžně oloupat, nýbrž je musím vydloubávat. Čím je tato vada způsobena?
Děkuji

Dobrý den.
Pravděpodobně se jedná o napadení lenticel (útvarů navazujících na mezibuněčné prostory vnitřních pletiv hlízy) vločkovitostí, jejímž původcem je houba Rhizoctonia solani, vyvolávající u brambor řadu poškození především kvalitativního charakteru (nejvíce nápadné jsou černé vločky - sklerocia na povrchu hlíz a deformace hlíz). Napadá také klíčky a podzemní části stonků a snižuje výnos hlíz. Sklerocia na sadbě jsou zdrojem infekce pro dceřiné hlízy, ale k infekci dochází i z půdy, kde houba přežívá na nerozložených rostlinných zbytcích. Více o chorobě a ochraně proti ní se dočtete na našich stránkách www.vubhb.cz v sekci publikace, kde najdete příručku Vločkovitost hlíz bramboru.
VÚB


J
úterý, 18. srpna 2020, 15:14

Dobrý den,

pěstuji brambory odrůdy PRINCESS šestým rokem. Poprvé se mi před 3 roky stalo, že čast (cca 20%) brambor bylo nutno "déle vařit" aby byl brambor měkký. Chuťove je brambor více vodnatý a nasladlejší, možná i malinko do šeda. Tento jev je jasněji znatelný až cca 2-3měsíce po sklizni, ale zjistil jsem že první příznaky již lze pozorovat i týden po sklizni. Brambory vypadaji vzhledem - slupka i velikostí normálně - nelze pohledem poznat. Zatim se mi to stalo jen ve dvou sezonach ze šesti. Nevíte čím by to mohlo být? Sadbu používám každý rod certifikovanou s pasem.

Děkuji.

Dobrý den.
Problém spočívá v tom, že ve sklizni jsou hlízy různého fyziologického stáří. K tomu dochází nejčastěji v sezónách s výraznými výkyvy v průběhu povětrnostních podmínek. Pokud bramborové rostliny mají hluboký vláhový deficit, dojde k zastavení růstu a vývoje rostlin i hlíz. Po příchodu srážek se růst obnoví, hlízy začnou rychle narůstat (to se může také projevit deformacemi, nárůstky rozprasky a sklovitostí hlíz). U některých odrůd dojde dokonce k opětovnému nasazování hlíz. Všechny tyto poruchy vyvolané nerovnoměrným přísunem vláhy a silným kolísáním teplot se pak v různé míře odrazí v konzumní kvalitě hlíza její nevyrovnanosti. Omezit tyto vady je možné pouze pravidelnou závlahou a vyrovnanou výživou bramborových porostů.
VÚB


Richard
pondělí, 27. července 2020, 10:45

Dobrý den, prosím o radu ohledně zvýšené praskavosti hlíz, je problém ve výživě mokru nebo náchylnosti odrůdy? Pěstují už čtvrtým rokem Red Anna první dva roky bez problémů super výnos chuť i skladovatelnost ale teď druhým rokem mám popraskané hlízy. Děkuji za odpověď

Dobrý den.
Příčinou rozprasků hlíz jsou převážně výkyvy povětrnostních podmínek ve vegetaci, konkrétně rychlé obnovení růstu po srážkách, kterým předcházel přísušek a stagnace vývoje porostu. Určitou roli hraje i citlivost odrůdy k tomuto jevu. Zabránit této fyziologické poruše lze jedině pravidelnou závlahou.
VÚB


Jan
pátek, 24. července 2020, 11:49

Dobrý den, chtěl bych vás požádat o radu s řešením situace po napadení brambor plísní. Jde o malou rozhlohu na zahradě.
Rozhodl jsme se změnit místo, na kterém budu brambory sázet a chtěl bych poradit:
a) jak ošetřit pozemek, na kterém byl porost brambor napaden plísní - je vhodné osít nějakou plodinou nebo nějak ošetřit (přirozený nebo chemický prostředek)? jak dlouho bych na stejném místě neměl brambory pěstovat?
b) jak připravit nové místo, kde budu brambory sázet na jaře - teď jde o zatravněnou plochu, mám zorat na podzim? mám osít nějakou plodinou, jakou, kdy a kdy zaorat? mám nějak ošetřit před sadbou?
c) jak příští rok ošetřovat, abych předešel opakování letošní situace, kdy plíseň způsobila 80% snížení výnosu oproti předchozím letům

Děkuji předem za radu případně odkaz na článek / knihu.

Dobrý den.
a) Pozemek není nutné nijak zvlášť ošetřovat, ošetření pozemku s napadením brambor plísní přímo nijak nesouvisí. Zdrojem infekce jsou primárně rostliny z latentně infikovaných sadbových hlíz, v letech s příznivými podmínkami pro chorobu se plíseň šíří epidemicky v rozsáhlých oblastech (podrobněji v příručce na našich webových stránkách v záložce PUBLIKACE: "Metodika integrované ochrany proti plísni bramboru").
Brambory by se měly na stejném pozemku pěstovat ideálně ve čtyřletých cyklech. Důvodem není plíseň bramboru, ale řada jiných škodlivých činitelů, především karanténních.
b) Pozemek by měl být na podzim zorán se zapravením chlévského hnoje a základním hnojením (podrobnosti o agrotechnice naleznete rovněž v našich publikacích v záložce PUBLIKACE). Z hlediska prevence před plísní bramboru by pozemek měl být na vzdušném a slunném místě bez zastínění např. ovocnými stromy, aby po srážkách rychle osychal. Pokud uvažujete o pěstování brambor na nyní zatravněném pozemku, je zde s velkou pravděpodobností nebezpečí napadení hlíz drátovci - larvami brouků kovaříků. Lépe je brambory pěstovat na intenzivně obdělávaném pozemku.
c) V předchozích několika letech tato choroba měla vhodné podmínky jen krátkodobě nebo lokálně, proto nezpůsobovala významné ztráty. Plísni lze zabránit ošetřováním fungicidy, které je zahájeno preventivně před infekcí porostu (viz odkaz na příručku výše). Prevence v příznivých letech pro chorobu bohužel nemá dostatečný efekt.
VÚB


Vladislav
středa, 22. července 2020, 15:01

Dobrý den,
Dnes jsem vytrhl 2 trsy brambor a hlízy jsou asi z 1/2 bradavičnaté. Posílám foto. Prosím o určení choroby a jejích příčin.
Děkuji moc a zdravím.
Vladislav

2425_1595422472041656646799.jpg

Dobrý den.
Jedná se o vyvýšenou formu aktinobakteriální obecné strupovitosti bramboru, kterou způsobují vláknité půdní bakterie Streptomyces scabiei. K infekci hlíz dochází na počátku jejich tvorby, zejména je-li v této době půdní přísušek. Jedinou účinnou ochranou je závlaha v době, kdy dochází k infekci.
Více najdete v příručce Aktinobakteriální obecná strupovitost bramboru na našich webových stránkách v sekci Publikace.
VÚB


Pavel
pátek, 17. července 2020, 14:41

Dobrý den, již delší dobu (několik roků) pozoruji na zakoupených bramborách jsou hnědé puntíky a po oškrábáni jsou viditelné mokvavé fleky. O jaký druch poškození hlíz se jedná? Jaký vliv má na lidský organizmus takto zasažená brambora? Nepamatuji si, že by dříve byly brambory takto napadeny. Děkuji.

2424_Ranné_brambory_ČR_(a).jpg 2424_Ranné_brambory_ČR_(b).JPG

Dobrý den.
Jedná se o zbytky zbujelých lenticel (bradavičnaté útvary umožňující výměnu plynů mezi vnějším prostředím a mezibuněčnými prostory rostlinných pletiv).
Lenticely v případě vysoké vlhkosti půdy zbují a připomínají bílé krupičky patrné ihned po vyjmutí z půdy. Po sklizni nebo snížení vlhkosti půdy tyto vyschnou a zanechávají na hlíze drobné hnědé skvrnky. Pod nimi je pletivo hlízy světlejší s vyšším obsahem vody. Jde o zcela běžnou fyziologickou záležitost vlhkých let, která nijak neovlivňuje konzumní kvalitu hlíz.
Obrázek najdete na našich webových stránkách v publikaci Škodliví činitelé bramboru poškozující hlízy pod názvem "vysokovlhkostní zvětšení lenticel bramboru".
VÚB


Eliška
čtvrtek, 16. července 2020, 19:44

Dobrý den,
chtěla bych poprosit o informaci, jestli se může sníst i syrová brambora, třeba jedna menší denně, když má tolik vitamínů a minerálů.
Předem moc děkuji a zdravím vás.

Dobrý den.
Syrovou bramboru můžete bez obav konzumovat. Neměla by však být zelená, protože v zelených hlízách vystavených světlu se zvyšuje obsah alkaloidů ze skupiny solaninů. Pokud se chcete dozvědět více o významu brambor pro výživu člověka a obsahu látek v hlíze, pak klikněte na logo Brambory- Zdravá potravina.
VÚB

© 2020 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec