Brambory - zdravá potravina

Mezinárodní rok zdraví rostlin

1541_ceska_asociace_ochrany_rostlin.jpg

V rámci Mezinárodního roku zdraví rostlin vyšla příručka pro děti "Zdravé rostliny - zdravá planeta"

pátek, 30. října 2020

Příručku u příležitosti Mezinárodního roku zdraví rostlin vydala Česká asociace ochrany rostlin. Příručku vytvořila Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).


1531_nzm_logotyp_barva_rgb_velky.png

U příležitosti Mezinárodního roku zdraví rostlin byla zahájena 1. 10. 2020 výstava Lékaři rostlin

úterý, 29. září 2020

Výstava je umístěna v Národním zemědělském muzeu v Praze a potrvá až do 31. 6. 2022. Během měsíce října bude současně probíhat výstava Zdraví rostlin ve fotografii, kde si můžete prohlédnout vítězné snímky fotosoutěže "Pečujme o zdraví rostlin, i ony mohou být nemocné".


1530_zdrave_rostliny_pro_lepsi_zivot.png

Byla ukončena a vyhodnocena fotosoutěž, která probíhala v rámci Mezinárodního roku zdraví rostlin pod názvem „Pečujme o zdraví rostlin, i ony mohou být nemocné“

pátek, 25. září 2020

Odborná porota vyhodnotila zaslané fotografie v kategoriích  "Život rostlin" a "Rostliny stůňou" a vybrala vítězné snímky. V kategorii Rostliny stůňou obsadil druhé místo Petr Doležal z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod za snímek "Letní brouci mandelinky bramborové při nedostatku potravy provádějí žír i na hlízách".


1513_logo_ukzuz_barva.png

ÚKZÚZ vyhlásil fotosoutěž v rámci Mezinárodního roku zdraví rostlin pod názvem „Pečujme o zdraví rostlin, i ony mohou být nemocné“

pondělí, 11. května 2020

Smyslem fotosoutěže je ukázat život rostlin jako nezastupitelné a mnohostranně prospěšné součásti naší planety, ale také zachytit rostliny jako živé organismy trpící chorobami, škůdci a nepříznivými podmínkami prostředí, a které potřebují péči.


1514_logomale_0.gif

V Dolních Dunajovicích úspěšně proběhl další ročník odborného semináře "Pohled přes hranice"

středa, 1. dubna 2020

Odborný seminář byl věnován aktuálním tématům integrované ochrany rostlin včetně brambor (vystoupení vedoucího oddělení ochrany brambor VÚB Havlíčkův Brod Ing. Ervína Hausvatera, CSc.).  Dále byla věnována pozornost přemnožení hraboše polního nejen v ČR, vlivu klimatických změn na pěstování zemědělských plodin a v neposlední řadě aspektům bezpečnosti potravin a negativnímu pohledu veřejnosti na používání přípravků na ochranu rostlin.


501_logomale_0.gif

Odborný seminář „POHLED PŘES HRANICE“ na téma „IOR = zdravé rostliny a jejich kvalitní produkty = bezpečné potraviny = respekt k základním složkám životního prostředí“

úterý, 18. února 2020

Tradiční seminář se uskuteční ve dnech 3. a 4. března 2020 v Dolních Dunajovicích v rámci Mezinárodního roku zdraví rostlin. Jedna z přednášek bude věnována i integrované ochraně brambor v ČR.


496_zdrave_rostliny_pro_lepsi_zivot.png

V rámci Mezinárodního roku zdraví rostlin se uskuteční odborný seminář MENDELINFO 2020 s podtitulem „Co lze očekávat v integrované ochraně rostlin do budoucna?“

čtvrtek, 6. února 2020

Seminář pořádá ISTRO CZ, z.s.– Mezinárodní organizace pro výzkum zpracování půdy ve spolupráci s MENDELU - Agronomická fakulta, ČAZV a ÚKZÚZ se bude konat 13. 2. 2020 v Žabčicích v Lidovém domě


493_iyph_web_button_vertical_210x210px_en.png

22.1.2020 se uskutečnila Tisková konference k Mezinárodnímu roku zdraví rostlin

čtvrtek, 23. ledna 2020

Jak uvádí zpravodajský server ČTK České noviny: "Státní instituce připravují řadu osvětových akcí o rostlinolékařství. Na jaře bude v Římě konference ministrů zemědělství, která má schválit novou celosvětovou strategii ochrany zdraví rostlin do roku 2030. Dnes to na tiskové konferenci oznámili zástupci českého ministerstva zemědělství. Podle údajů ministerstva klesla předloni spotřeba přípravků na ochranu rostlin aplikovaných na zemědělskou půdu meziročně o devět procent."


484_iyph_web_button_vertical_210x210px_en.png

Valné shromáždění OSN vyhlásilo rok 2020 Mezinárodním rokem zdraví rostlin

úterý, 21. ledna 2020

Rok 2020 je vyhlášen Mezinárodním rokem zdraví rostlin (International Year of Plant Health = IYPH) a bude i za podpory Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod spojen s řadou propagačních akcí. Věříme, že tyto aktivity přispějí k osvětě a k lepšímu chápání problematiky ochrany rostlin v široké veřejnosti.


492_iyph_web_button_vertical_210x210px_en.png

22.1.2020 se uskuteční Tisková konference k Mezinárodnímu roku zdraví rostlin

středa, 15. ledna 2020

Tisková konference je určena pro zástupce médií. Na tiskovou konferenci vás zve ministr zemědělství Miroslav Toman. TK se zúčastní ředitel Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Daniel Jurečka, předseda České akademie zemědělských věd Jan Nedělník a předseda České společnosti rostlinolékařské, z.s. Vladimír Řehák. 

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec