Dosud nebyl vložen obsah stránky.
Sto let slaví v tomto roce Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod. O oslavách i historii instituce nám řekne její ředitel Ing. Jaroslav ČEPL, CSc.
Uchovat odrůdy našich prapředků a získat co nejkvalitnější genetický materiál pro budoucnost. To je úkol odborníků z havlíčkobrodského Výzkumného ústavu bramborářského, kteří už sto let zkoumají tak zdánlivě banální zeleninu, jakou je brambora. Aktuálně prý mají ve sbírkách více než dva a půl tisíce vzorků z celého světa. (Zdroj: tn.nova.cz)
Není snad jiná plodina, která by byla pro Vysočinu tak typická, jako brambory. Vysočina je zkrátka bramborářský kraj, kde se produkci této plodiny i z historického hlediska nadmíru daří. Nechybělo málo a bramborový květ se mohl dostat i do erbu nově vznikajícího Kraje Vysočina. (zdoj: iDnes.cz)
Brambory jsou plodina, které se vyjma extrémů daří na celé zeměkouli. „Jsou skromné, mnohdy se spokojí s málem, ale nejvíce jim samozřejmě prospívají kvalitní humózní půdy se zásobou základních živin.“ Nejen to se dozvíte v pořadu Dity Vojnarové, která si pozvala ředitele VÚB Havlíčkův Brod Ing. Jaroslava Čepla, CSc.
V pořadu vystoupili také ředitel Výzkumného ústavu bramborářského Ing. Jaroslav Čepl, CSc. a vedoucí oddělní genetických zdrojů Ing. Jaroslava Domkářová, Ph.D.. V reportáži můžeme slyšet i Evu Bečkovou, která od 50. let pracovala ve „výzkumáku“ a je tak jednou z posledních pamětnic doby největší slávy pěstování brambor na Vysočině.
Prezentace výzkumných ústavů Agritec Šumperk, Oseva vývoj a výzkum - Zubří, Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, Zemědělský výzkum, s.r.o.(Troubsko), Agrotest fyto s.r.o. (Kroměříž) a VÚCHS Rapotín na společném stánku na výstavě Země živitelka 2022
Ještě v 16. století neměla Evropa o bramborách ani potuchy, ale v současnosti patří mezi nejobvyklejší přílohy. Češi jim věnují pozornost jako nikde jinde na světě. V Havlíčkově Brodě se nachází Výzkumný ústav bramborářský a v Praze zase můžete vyrazit do čistě bramborové restaurace.
Do Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové pozvala moderátorka Pavla Kindernayová ředitele Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod Ing. Jaroslava Čepl, CSc.. s kterým si povídala nejen o bramborách, ale i o netradičních okopaninách.
Čím jsou zdraví prospěšné tyto rostliny? Na co se v kuchyni hodí topinambury nebo batáty? A je náročné si je pěstovat doma na zahradě? Hostem Patricie Strouhalové v pořadu Káva o čtvrté byla Ing. Andrea Svobodová, Ph.D. z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod.
Využití nanotechnologií při skladování potravin včetně brambor. Pořadem provází Jan Čenský a tentokráte zavítal i do Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě.
PROGNÓZA PRVNÍHO VÝSKYTU PLÍSNĚ BRAMBORU
AKTUÁLNÍ PODMÍNKY PRO ŠÍŘENÍ PLÍSNĚ BRAMBORU
DATABÁZE GENETICKÝCH ZDROJŮ - GRINCZECH
GENETICKÉ ZDROJE ROSTLIN V ČR
EVROPSKÁ GENOVÁ BANKA Integrovaný systém
DATABÁZE SBÍRKY FYTOPATOGENNÍCH VIRŮ BRAMBORU
ASOCIACE VÝZKUMNÝCH ORGANIZACÍ
AVObloguje
Archiv časopisů Profi Press
ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení 2008 -2013 (PDF 237 kB)