Brambory - zdravá potravina

Média

Dosud nebyl vložen obsah stránky.

1728_cesky_rozhlas_vysocina.png

Český rozhlas Vysočina: K vyšším výnosům při pěstování brambor můžou zemědělcům pomáhat drony

úterý, 29. srpna 2023

Na využití dronů v zemědělství se ptá ve své reportáži Milan Soldán Ing. Petra Doležala, Ph.D. z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod a Ing. Davida Hájkla, Ph.D. z Výzkumného ústavu zemědělské techniky, v.v.i.


1721_cesky_rozhlas_vysocina.png

Český rozhlas Vysočina: Úroda brambor je letos zatím spíš nižší, výkyvy počasí a časté deště ještě můžou situaci změnit

pátek, 11. srpna 2023

"Letošní počasí si hodně zahrává s pěstiteli brambor i se samotnou úrodou" uvádí ve své reportáži Hela Dvořáková. Dále se bude ptát a povídat si s ředitelem Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod Ing. Jaroslavem Čeplem, CSc..


1722_cesky_rozhlas_ceske_budejovice.png

Český rozhlas České Budějovice: Tisíce mandelinek zničily úrodu zahrádkářům na Strakonicku. Škůdci se přemnožili v teplých oblastech

pondělí, 31. července 2023

Lidé na Strakonicku bojují s mandelinkou bramborovou. Jitka Cibulová Vokatá ve své reportáži zjišťuje, jak to s výskytem mandelinky bramborové v letošním roce je. Mimo jiné se ptá i Ing. Petra Doležala Ph.D. z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod s.r.o.


1690_i_vysocina_cz.jpg

Výzkumný ústav bramborářský slaví sto let od vzniku (i-vysočina.cz, 21.2.2023)

sobota, 4. března 2023

Sto let slaví v tomto roce Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod. O oslavách i historii instituce nám řekne její ředitel Ing. Jaroslav ČEPL, CSc.


1688_tn-2021.png

U Havlíčkova Brodu leží království brambor. Mají dokonce i fialové. (TN.cz, 21.1.2023)

sobota, 21. ledna 2023

Uchovat odrůdy našich prapředků a získat co nejkvalitnější genetický materiál pro budoucnost. To je úkol odborníků z havlíčkobrodského Výzkumného ústavu bramborářského, kteří už sto let zkoumají tak zdánlivě banální zeleninu, jakou je brambora. Aktuálně prý mají ve sbírkách více než dva a půl tisíce vzorků z celého světa. (Zdroj: tn.nova.cz)


1687_idnes.png

Vysočina, to jsou brambory. Tady se jim daří nejvíc (iDnes.cz, 18.1.2023)

středa, 18. ledna 2023

Není snad jiná plodina, která by byla pro Vysočinu tak typická, jako brambory. Vysočina je zkrátka bramborářský kraj, kde se produkci této plodiny i z historického hlediska nadmíru daří. Nechybělo málo a bramborový květ se mohl dostat i do erbu nově vznikajícího Kraje Vysočina. (zdoj: iDnes.cz)


1675_cesky_rozhlas_olomouc_2022_10_25_12_51_17_utc.png

Pořad Dobrá rada na Českém rozhlasu Olomouc navštívil 17.10.2022 ředitel Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod

úterý, 18. října 2022

Brambory jsou plodina, které se vyjma extrémů daří na celé zeměkouli. „Jsou skromné, mnohdy se spokojí s málem, ale nejvíce jim samozřejmě prospívají kvalitní humózní půdy se zásobou základních živin.“ Nejen to se dozvíte v pořadu Dity Vojnarové, která si pozvala ředitele VÚB Havlíčkův Brod Ing. Jaroslava Čepla, CSc.


1674_cro_plus_logo_2022_10_14_12_31_04_utc.png

Jsou to "jen" brambory - 1.10.2022 byl pořad Téma Plus na Českém rozhlase Plus věnován bramborům

pondělí, 3. října 2022

V pořadu vystoupili také ředitel Výzkumného ústavu bramborářského Ing. Jaroslav Čepl, CSc. a vedoucí oddělní genetických zdrojů Ing. Jaroslava Domkářová, Ph.D.. V reportáži můžeme slyšet i  Evu Bečkovou, která od 50. let pracovala ve „výzkumáku“ a je tak jednou z posledních pamětnic doby největší slávy pěstování brambor na Vysočině.


1663_youtube-new-logo.jpg

YouTube - Společná expozice privátního zemědělského výzkumu - Země živitelka 2022

středa, 14. září 2022

Prezentace výzkumných ústavů Agritec ŠumperkOseva vývoj a výzkum - Zubří, Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, Zemědělský výzkum, s.r.o.(Troubsko), Agrotest fyto s.r.o. (Kroměříž) a VÚCHS Rapotín na společném stánku na výstavě Země živitelka 2022


1625_vikend.jpg

TV Nova - Víkend: Češi brambory přímo zbožňují! Jak se z obyčejné plodiny stala luxusní surovina?

pondělí, 9. května 2022

Ještě v 16. století neměla Evropa o bramborách ani potuchy, ale v současnosti patří mezi nejobvyklejší přílohy. Češi jim věnují pozornost jako nikde jinde na světě. V Havlíčkově Brodě se nachází Výzkumný ústav bramborářský a v Praze zase můžete vyrazit do čistě bramborové restaurace.

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec