Brambory - zdravá potravina

Média

Dosud nebyl vložen obsah stránky.

1690_i_vysocina_cz.jpg

Výzkumný ústav bramborářský slaví sto let od vzniku (i-vysočina.cz, 21.2.2023)

sobota, 4. března 2023

Sto let slaví v tomto roce Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod. O oslavách i historii instituce nám řekne její ředitel Ing. Jaroslav ČEPL, CSc.


1688_tn-2021.png

U Havlíčkova Brodu leží království brambor. Mají dokonce i fialové. (TN.cz, 21.1.2023)

sobota, 21. ledna 2023

Uchovat odrůdy našich prapředků a získat co nejkvalitnější genetický materiál pro budoucnost. To je úkol odborníků z havlíčkobrodského Výzkumného ústavu bramborářského, kteří už sto let zkoumají tak zdánlivě banální zeleninu, jakou je brambora. Aktuálně prý mají ve sbírkách více než dva a půl tisíce vzorků z celého světa. (Zdroj: tn.nova.cz)


1687_idnes.png

Vysočina, to jsou brambory. Tady se jim daří nejvíc (iDnes.cz, 18.1.2023)

středa, 18. ledna 2023

Není snad jiná plodina, která by byla pro Vysočinu tak typická, jako brambory. Vysočina je zkrátka bramborářský kraj, kde se produkci této plodiny i z historického hlediska nadmíru daří. Nechybělo málo a bramborový květ se mohl dostat i do erbu nově vznikajícího Kraje Vysočina. (zdoj: iDnes.cz)


1675_cesky_rozhlas_olomouc_2022_10_25_12_51_17_utc.png

Pořad Dobrá rada na Českém rozhlasu Olomouc navštívil 17.10.2022 ředitel Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod

úterý, 18. října 2022

Brambory jsou plodina, které se vyjma extrémů daří na celé zeměkouli. „Jsou skromné, mnohdy se spokojí s málem, ale nejvíce jim samozřejmě prospívají kvalitní humózní půdy se zásobou základních živin.“ Nejen to se dozvíte v pořadu Dity Vojnarové, která si pozvala ředitele VÚB Havlíčkův Brod Ing. Jaroslava Čepla, CSc.


1674_cro_plus_logo_2022_10_14_12_31_04_utc.png

Jsou to "jen" brambory - 1.10.2022 byl pořad Téma Plus na Českém rozhlase Plus věnován bramborům

pondělí, 3. října 2022

V pořadu vystoupili také ředitel Výzkumného ústavu bramborářského Ing. Jaroslav Čepl, CSc. a vedoucí oddělní genetických zdrojů Ing. Jaroslava Domkářová, Ph.D.. V reportáži můžeme slyšet i  Evu Bečkovou, která od 50. let pracovala ve „výzkumáku“ a je tak jednou z posledních pamětnic doby největší slávy pěstování brambor na Vysočině.


1663_youtube-new-logo.jpg

YouTube - Společná expozice privátního zemědělského výzkumu - Země živitelka 2022

středa, 14. září 2022

Prezentace výzkumných ústavů Agritec ŠumperkOseva vývoj a výzkum - Zubří, Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, Zemědělský výzkum, s.r.o.(Troubsko), Agrotest fyto s.r.o. (Kroměříž) a VÚCHS Rapotín na společném stánku na výstavě Země živitelka 2022


1625_vikend.jpg

TV Nova - Víkend: Češi brambory přímo zbožňují! Jak se z obyčejné plodiny stala luxusní surovina?

pondělí, 9. května 2022

Ještě v 16. století neměla Evropa o bramborách ani potuchy, ale v současnosti patří mezi nejobvyklejší přílohy. Češi jim věnují pozornost jako nikde jinde na světě. V Havlíčkově Brodě se nachází Výzkumný ústav bramborářský a v Praze zase můžete vyrazit do čistě bramborové restaurace.


1626_cesky_rozhlas_hradec_kralove.png

Český rozhlas Hradec Králové - Radioporadna: Netradiční okopaniny a jejich pěstování. (25.4.2022)

pondělí, 25. dubna 2022

Do Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové pozvala moderátorka Pavla Kindernayová ředitele Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod Ing. Jaroslava Čepl, CSc.. s kterým si povídala nejen o bramborách, ale i o netradičních okopaninách.


1627_cesky_rozhlas_dvojka.jpeg

Český rozhlas Dvojka - Káva o čtvrté: Jak chutná a vypadá exotický melok nebo jam čínský? Popisuje Andrea Svobodová z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod (1.4.2022)

pátek, 1. dubna 2022

Čím jsou zdraví prospěšné tyto rostliny? Na co se v kuchyni hodí topinambury nebo batáty? A je náročné si je pěstovat doma na zahradě? Hostem Patricie Strouhalové v pořadu Káva o čtvrté byla Ing. Andrea Svobodová, Ph.D. z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod.


1621_regionalni_televize.jpg

regionalnitelevize.cz - Fascinující svět nanotechnologií 3

středa, 9. února 2022

Využití nanotechnologií při skladování potravin včetně brambor. Pořadem provází Jan Čenský a tentokráte zavítal i do Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě.

© 2023 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec