Brambory - zdravá potravina

Specializovaná veřejná databáze odrůd brambor a jejich náchylnost k vločkovitosti hlíz bramboru

Databáze znázorňuje přehled odrůd a jejich náchylnost k napadení vločkovitostí hlíz. Vločkovitost hlíz bramboru je chorobou, u které hospodářský význam v posledních letech významně vzrostl. To souvisí především s vysokými požadavky na kvalitu hlíz, jejichž tržní úprava se výrazně změnila ve srovnání s minulostí. Svůj podíl mají rovněž strukturální změny v zemědělské výrobě, které např. neumožňují respektování vhodných osevních sledů. Dochází také k minimalizaci obdělávání půdy. Tyto faktory přispívají v mnoha případech k rozvoji půdních patogenů, mezi něž původce vločkovitosti patří. Vločkovitost způsobuje výnosové ztráty, které se obvykle pohybují do 10 %.

Při silné infekci, nepříznivých půdních podmínkách a souběhu dalších negativních faktorů (např. chladné a vlhké počasí po výsadbě), mohou být i výrazně vyšší. Závažnější jsou ale častěji ztráty způsobené poškozením kvality hlíz a v důsledku toho snížením výtěžnosti tržního zboží.

 

Legenda

  1. Zvolení dané choroby. Pokud se choroba nezvolí, odrůdy se nezobrazí.
  2. Zvolení skupiny ranosti. Pokud se nezvolí skupina ranosti, a je zvolena daná choroba, zobrazí se všechny hodnocené odrůdy.
  3. Vyhledání odrůdy. Možnost volby pouze vybrané odrůdy.
  4. Třídění / Řazení dat vzestupně či sestupně. Po kliknutí na hlavičku daného sloupce se odrůdy setřídí dle zvoleného kritéria (odrůda, ranost, rok, průměr, počet hodnocených let). Opakovaným kliknutím na hlavičku sloupce změníte pořadí vzestupně / sestupně.
© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec