Brambory - zdravá potravina

Zahájení výstavy "1923-2023 - 100 LET OD ZALOŽENÍ VÝZKUMNÝCH ÚSTAVŮ BRAMBORÁŘSKÝCH"
úterý, 31. ledna 2023

1689_muzeum-hb-logo.png

Za velkého zájmu návštěvníků z řad odborné i laické veřejnosti byla dne 25.1.2023 zahájena slavnostní vernisáží v havlíčkobrodském Muzeu Vysočiny výstava u příležitosti 100 let od založení Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě. Výstava je přístupná všem zájemcům od 25.1. do 26.3.2023.

Výstavu pořádá Muzeum Vysočiny v úzké spolupráci s Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě, který byl iniciátorem této výstavy. Expozici, kterou si mohou návštěvníci prohlédnout ve sklepních protorech muzea, má za úkol přiblížit nejen 100 let činnosti Výzkumného ústavu bramborářského, ale také ukázat historii pěstování brambor. 

U této příležitosti byly výzkumným ústavem vydány "stoleté noviny" o kterých se dozvíte více zde....

Přijďte se podívat na výstavu věnovanou činnost Výzkumného ústavu bramborářského a historii pěstování brambor. Zahájení výstavy se ujal ředitel Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod
Ing. Jaroslav Čepl, CSc.
Písničkář Pavel Lutner se zhostil doprovodného programu a kromě jiných písniček zazpíval i písničku BRAMBORY.
Slavnostní vernisáž proběhla za velkého zájmu z řad odborné i laické veřejnosti. Výběr z publikací s tematikou brambor. Návštěvníci mají také k dispozici PC, kde si mohou prohlédnout off-line verzi webových stránek VÚB. Zájemci si mouhou prohlédnout pod miroskopem mšice, které patří mezi nejdůležitější přenašeče vitrových chorob u brambor.
Muzeum zemědělské techniky v Čáslavi zapůjčilo makety strojů. Na výstavě si můžete prohlédnout polní meteorologickou stanici a lapač spor. Ve výstavních prostorách je také umístěna řada panelů s informacemi ze součsnosti i minulosti VÚB. Váha pro stanovení škrobnatosti brambor

 

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec