Projekt je realizován v období od dubna 2025 do března 2028 s celkovým rozpočtem kolem 800 tisíc eur. Vedoucím partnerem je hornorakouská inovační agentura Business Upper Austria, která v projektu spolupracuje s Fakultou zemědělskou a technologickou při Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě, Jihočeským vědeckotechnickým parkem a výzkumnou institucí FH OÖ Forschungs & Entwicklungs GmbH.
„TASTE je příkladem, jak mohou regionální inovační aktéři – výzkum, podniky i veřejné instituce – skutečně spolupracovat přes hranice států. Zemědělství a potravinářství čelí stejným výzvám na obou stranách hranice, a právě společné projekty jako TASTE pomáhají hledat praktická a dlouhodobě udržitelná řešení,“ uvedla Luise Dauwa, zástupce vedoucího partnera projektu Business Upper Austria.
Projekt se zaměřuje na dvě klíčové oblasti pilotního testování: pěstování sóji jako modelové plodiny pro zavádění precizního zemědělství a agrovoltaiku jako inovativní formu kombinace zemědělské produkce a výroby obnovitelné energie. Již během května byly v České republice i Rakousku vysazeny první polní pokusy a zahájena testování senzorických technologií, monitoringu mikroklimatu a hospodaření s vodou.
„Zemědělství v našem regionu čelí tlaku z mnoha směrů – klimatická změna, požadavky na efektivitu a zároveň na ekologičnost. TASTE přináší unikátní možnost testovat nové technologie přímo v terénu a zároveň je sdílet a porovnávat s partnery z Rakouska. To považuji za nesmírně přínosné,“ říká doc. Veronika Bártová z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, která projekt odborně koordinuje za českou akademickou sféru.
Pozornost odborné i širší veřejnosti vzbudil projekt už v úvodu – Česká televize odvysílala 16. května 2025 reportáž z jednoho z polních testů v Jihočeském kraji. Zástupci projektu se plánují zúčastnit také letošního ročníku největší zemědělské výstavy ČR, Země živitelka.
Projekt je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR) a jeho strategickým partnerem je mimojiné i Potravinářská komora České republiky.
 |
Souhrnné údaje:
-
Číslo projektu: ATCZ00217
-
Doba realizace: 1. 4. 2025 – 31. 3. 2028
-
Celkový rozpočet: EUR 803 741,36
-
Program: Interreg VI-A Rakousko – Česko
Partneři projektu:
-
Business Upper Austria – OÖ Wirtschaftsagentur GmbH (AT)
-
Jihočeský vědeckotechnický park, a.s. (CZ)
-
Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. (CZ)
-
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (CZ)
-
FH OÖ Forschungs & Entwicklungs GmbH (AT)
Strategičtí partneři projektu
-
Potravinářská komora České republiky
-
Havlíčkova Borová zemědělská a.s.
|
Ukázka z polních pokusů založených ve výzkumné stanici VÚB ve Valečově: