Brambory - zdravá potravina

31.5.2022 se uskutečnila exkurze žáků primy Gymnázia Havlíčkův Brod do Výzkumného ústavu bramborářského
středa, 1. června 2022

1639_vub_logotyp2014_barva_cz.jpg

Poslední květnový den navštívili žáci primy Výzkumný ústav bramborářský a v rámci hodiny zeměpisu se zajímali o meteorologické stanice, které VÚB spravuje.

Studentů se ujal Ing. P. Doležal, Ph.D. a nejdříve je seznámil s polními meteorologickými stanicemi, které výzkumný ústav spravuje. Data z těchto polních stanic jsou mimo jiné využívána pro různé předpovědní modely výskytu chorob a škůdců. Jedna z těchto stanic se nachází i v areálu VÚB. Na této stanici ukázal Ing. Doležal studentům jednotlivá čidla pro měření řady meteorologických veličin a vysvětlil jim principy jednotlivých měření.
Dále se žáci mohli seznámit s meteorologickou stanicí Českého hydrometeorologického ústavu, která se nachází také v areálu VÚB. Největší úspěch u žáků pak slavila návštěva ochozu na střeše hlavní budovy VÚB, kde jsou jednak umístěna čidla pro měření rychlosti a směru větru (anemometr) a slunečního záření (pyranometr), ale je zde i krásný výhled na Havlíčkův Brod a přilehlé okolí včetně hradu Lipnice.
Exkurze byla ukončena v zasedací místnosti, kde byla pro studenty připravena ukázka on-line přístupu k datům z polní meteorologické stanice, která je umístěna v areálu VÚB. Tyto data jsou volně přístupná pro veřejnost z webových stránek VÚB.

Pohled z ochozu na střeše VÚB Pohled z ochozu na střeše VÚB 

 

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec