Brambory - zdravá potravina

31. Bramborářské dny úspěšně završily bramborářskou sezónu 2021
čtvrtek, 28. října 2021

1608_vub_logotyp2014_barva_cz_2018_05_07_05_26_03_utc.jpg

21. až 23. října 2021 proběhly 31. Bramborářské dny. Akci, která se uskutečnila pod záštitou ministra zemědělství M. Tomana a za podpory Kraje Vysočina, uspořádal Český bramborářský svaz ve spolupráci s Výzkumným ústavem bramborářským Havlíčkův Brod a Agrární komorou České republiky. V rámci těchto dnů proběhla studentská soutěž o Bramborový květ Vysočiny, odborný seminář Brambory 2021 a bramborářský trh na Havlíčkově náměstí.

Bramborářské dny byly tradičně zahájeny ve čtvrtek studentskou soutěží středních škol o Bramborový květ Vysočiny. Výsledky byly následně vyhlášeny v rámci semináře Brambory 2021.  Soutěže se zúčastnilo celkem 12 středních škol z celé České republiky. Každou školu reprezentovali dva studenti, kdy své „bramborářské“ znalosti museli prokázat v řadě disciplín. Museli zodpovědět řadu záludných otázek v připraveném testu, určit škrobnatost, vypořádat se s poznávačkou chorob a škůdců u brambor, ale i přeložit zadaný text do Aj. Svůj cit pro design prokázali při přípravě reklamní tašky.  Úkolů byla celá řada a nejlépe se s nimi popasovali studenti České zemědělské akademie v Humpolci (1. místo Dominik Svoboda, 4. místo Radim Buchta) a Střední zemědělské a potravinářské školy v Klatovech (2. místo David Argman, 3. místo Jakub Petrželka).

V pátek 22. října 2021 proběhl v rámci projektu "Stabilita produkce brambor postupy šetrnými k životnímu prostředí a hospodaření s vodou v půdě" za velkého zájmu odborné veřejnosti seminář Brambory 2021. Součástí semináře byla i výstava vzorků odrůd brambor. V rámci semináře (viz program zde…) zazněla vystoupení zástupců Ministerstva zemědělství ČR, Kraje Vysočina, města Havlíčkův Brod, Agrární komory ČR, Českého bramborářského svazu, Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Své vystoupení měl i zahraniční host, a to nový předseda Slovenského bramborářsko-zelinářského svazu Jozef Šumichrast. Záznam jednotlivých vystoupení ve dvou blocích zajistila TV Zemědělec. Na vystoupení přednášejících v první části semináře se můžete podívat zde…, druhou část přednášek si pak můžete připomenout zde…

V rámci semináře probíhala i prezentace řady firem, obchodujících se sadbou brambor, hnojivy, přípravky ochrany rostlin, technologiemi skladování, závlahy, posklizňové úpravy brambor apod. Součástí semináře byla poradenská služba VÚB HB, výstava chorob a škůdců brambor a ochutnávka pochoutek nejen z brambor. Tentokráte mohli účastníci Bramborářských dnů ochutnat cukroví a bábovku z jakonu.

Kraj Vysočina prezentoval sérii skládacích letáků s propagací zemědělských komodit s názvem Chutě Vysočiny a zajišťoval i prezentaci výukových materiálů Celostátní sítě pro venkov a ochutnávku regionálních potravin.  (více zde...)

Reportáž z Bramborářských dnů a rozhovor s předsedou Českého bramborářského svazu Ing. Josefem Králíčkem si můžete pustit zde...

31. Bramborářské dny byly zakončeny v sobotu 23. 10. 2021 na Havlíčkově náměstí pod morovým sloupem bramborovým trhem pro veřejnost. Účastníci trhu si kromě koupě brambor mohli prohlédnout připravenou výstavu odrůd a mohli navštívit stánek Výzkumného ústavu bramborářského, kde jim odborníci zodpovídali dotazy týkající se pěstování a kvality této tradiční plodiny na Vysočině. Dospělým zde byla k dispozici celá řada odborných materiálů týkajících se pěstování brambor. Pro děti byly připraveny dva díly omalovánek, které vznikly ve spolupráci s Gymnáziem Havlíčkův Brod a jsou doplněny bramborovými básničkami známého havlíčkobrodského písničkáře Pavla Lutnera. Zájemci mohli ochutnat sladkosti z jakonové mouky. Součástí akce byla i soutěž o uhodnutí hmotnosti obří brambory nebo odhad počtu hlíz brambor v plném pytli.

V expozici Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod jste mohli vidět:

Expozice Výzkumného ústavu bramborářského Výstava chorob a škůdců brambor
Ochutnávka jídel z brambor Ochutnávka jídel z jakonu
Melok hlíznatý Povíjnice batátová Jakon

 

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec