Brambory - zdravá potravina

Noc vědců je opět zde! Přijďte si prohlédnout 24.9.2021 naší expozici do Národního zemědělského muzea v Praze.
středa, 8. září 2021

1590_cover2021_2.jpg

Noc vědců, akce oživující v jeden večer stovky vědeckých budov, do kterých se běžný smrtelník nedostane (zdroj: https://www.nocvedcu.cz/o-akci). Už pátým rokem se Národní zemědělské muzeum v Praze na jeden večer v roce promění v centrum zemědělské vědy a opět nebude chybět ani prezentace Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, s.r.o.

Veškeré informce o Noci vědců po celé České republice jsou k dispozici zde...

 

 

Noc vědců v Národním zemědělském muzeu v Praze

Během Noci vědců v Národním zemědělském muzeu můžete potkat odborníky z živočišné i rostlinné výroby, výzkumníky lesního hospodářství, potravinářství i vědce, kteří zkoumají kvalitu půdy či vody. Téměř dvě desítky zemědělských institucí a výzkumných ústavů tu prezentují nejnovější vědecké poznatky a výsledky výzkumných projektů a jsou připraveni odpovídat na vaše dotazy. Samozřejmostí jsou pokusy i dětské soutěže, ukázky zemědělské techniky, odborné přednášky, workshopy, dílny, komentované prohlídky muzejních výstav a expozic i vaření a degustace (zdroj: www.nzm.cz)

Připravený je bohatý program ukázek, prohlídek a přednášek. Akce je vhodná pro malé i velké, vstup zdarma.
Celý program Noci vědců v Národním zemědělském muzeu v Praze naleznete zde....

KOMENTOVANÉ UKÁZKY

Výzkumný ústav bramborářský bude prezentovat svou činnost především z oblasti GENETICKÝCH ZDROJŮ BRAMBORU, TOPINAMBURU A JAKONU. Můžete si prohlédnout ukázky rostlinného materiálu včetně hlíz. Připravena bude pro vás také celá řada informačních materiálů včetně omalovánek pro děti. 

PŘEDNÁŠKA

O netradičních okopaninách a jejich pěstování u nás.
Na pozemcích Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod jsou již několik let testovány netradiční okopaniny, jako jsou slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus), jakon (Smallanthus sonchifolius) povijnice batátová (Ipomoea batatas), jam čínský (Dioscorea opposita) a melok hlíznatý (Ullucus tuberosus).
Odkud tyto okopaniny pocházejí, jaké mají nutriční vlastnosti, čím jsou jedinečné a jak se je u nás daří pěstovat - to vše se dozvíte na přednášce Ing. Andrei Svobodové, Ph.D.

Přednášku můžete shlédnout v Národním zemědělském muzeu ve 2. patře v objevovně od 18:00 do 18:35 hod.

 

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec