Brambory - zdravá potravina

Zlata
středa, 10. září 2014

85_zlata.jpg

Hlízy jsou využitelné především pro krmné a energetické využití.

Původ: výběr z klonů introdukovaných do ČR.

Popis rostlin: Odrůda Zlata má trs přechodného typu, nízký, s výškou v průměru 180 – 200 cm. List je středně sytě zelený, středně dlouhý, úzký. Velice bohatě kvete, a to již v letních měsících (ve druhé polovině července). Vytváří velice vysoký počet květů. Vegetaci často ukončuje ještě před přemrznutím natě. Produkce nadzemní části je nízká, pouze na úrovni 15 t/ha v čerstvé hmotě, s 5 t/ha sušiny.

Popis hlíz: Hlízy jsou tmavě žluté, velmi nepravidelného tvaru se silným větvením, připomínající shluk většího počtu srostlých drobnějších hlíz. Nasazuje velice vysoký počet hlíz a dosahuje vysokého výnosu hlíz – 48 t/ha v průměru pokusů.

Hospodářské vlastnosti: Hlízy odrůdy Zlata jsou využitelné především pro krmné a energetické využití, vzhledem ke svému tvaru jsou méně vhodné pro konzumní účely. Nadzemní část je výjimečná svým dekorativním vzhledem, je to odrůda vhodná pro okrasné účely. Kromě toho jsou květy vyhledávané včelami, je to medonosná odrůda. Nať i přes nízký výnos lze použít pro krmné i energetické účely.

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec