Brambory - zdravá potravina

Ani deštivé počasí neodradilo zájemce od návštěvy Bramborové soboty na Veselém Kopci
středa, 9. října 2019

478_logo_muzeum_v_prirode_vysocina.png

V sobotu 5. 10. 2019 se konala tradiční Bramborová sobota ve skanzenu na Veselém Kopci. Na jejím uspořádání se podílel i Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod.

První říjnovou sobotu se konala ve skanzenu na Veselém kopci akce známá jako Bramborová sobota. Tuto akci pořádá Muzeum v přírodě Vysočina ve spolupráci s Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě.
Navzdory nepřízni počasí přišlo mnoho návštěvníků, kteří mohli ochutnat některé bramborové pochoutky, jako brambory „na loupačku“, bramborové škubánky, placky, brambory „z popela“ apod. Součástí akce byla i poradenská služba VÚB Havlíčkův Brod, kde návštěvníci obdrželi informace o odrůdách brambor, chorobách a škůdcích a ochraně proti nim, děti mohli nakreslit obrázky brambor (výběr z jejich tvorby viz níže) a všichni se mohli alespoň na chvíli ohřát ve starobylé chaloupce.

Živé vysílání z Bramborové soboty na Veselém Kopci zajišťoval Český rozhlas Hradec Králové. Záznam celého pořadu si můžete poslechnout zde...Za Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod odpovídal na otázky jeho výkonný ředitel Ing. Jaroslav Čepl, CSc.. (od 36 min. 40 s. pořadu.)

Několik obrázku z Bramborové soboty:

Propagační výstavka Výzkumného ústavu bramborářského Zájem o poradenství byl veliký. Příprava popela ne pečení brambor

Výběr z obrázků, které malovaly děti:

     

 

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec