Brambory - zdravá potravina

Mladí badatelé ze ZŠ Konečná Havlíčkův Brod navštívili Výzkumný ústav bramborářský
úterý, 28. března 2023

1702_vub_logotyp2014_barva_cz.jpg

21.3.2023 navštívili děti z Badatelského kroužku pod vedením pana učitele Mgr. Jiřího Němečka Výzkumný ústav bramborářský a vyzkoušeli si řadu aktivit především z oblasti analytické chemie.

Exkurze badatelů začala v genové bance, kde si mladí badatelé prohlédli téměř 2 700 vzorků s více než 1000 různými odrůdami brambor, které jsou uchovávány in vitro ve zkumavkách. Tento „bramborový“ genofond je v České republice ojedinělý. Genovou bankou je provedla se zajímavým výkladem vedoucí Oddělení genetických zdrojů Ing. Jaroslava Domkářová, Ph.D.

Další zastávkou byla laboratoř analytické chemie, kde budoucí mladé zájemce o chemii seznámila vedoucí této laboratoře Ing. Dagmar Šimková, Ph.D. s praktickými ukázkami základních analytických operací zahrnujících přípravu vzorku pro analýzu, vážení, filtraci, mineralizaci vzorků a titraci s využitím acidobazického indikátoru. Samostatně si žáci měli možnost vyzkoušet navažování vzorků rozemletých hlíz na analytických vahách pro stanovení sušiny a bramborové třenky pro stanovení škrobu. Na závěr shlédli titraci vzorků při stanovení obsahu celkového dusíku a měření škrobu na přístroji polarimetru.

Poslední zastávkou byla návštěva ochozu na střeše hlavní budovy VÚB, kde si badatelé mohli prohlédnout čidla pro měření rychlosti a směru větru (anemometr) a slunečního záření (pyranometr), které jsou součástí meteorologické stanice Českého hydrometeorologického ústavu. Bonusem byl pak krásný výhled na Havlíčkův Brod a přilehlé okolí včetně hradu Lipnice.

V genové bance in vitro Laboratoř chemie
Navažování vzorků Výhled ze střechy budovy VÚB

 

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec