Brambory - zdravá potravina

Na 32. Bramborářských dnech se v Havlíčkově Brodě sešli bramboráři z celé ČR
čtvrtek, 3. listopadu 2022

1676_vub_logotyp2014_barva_cz_2018_05_07_05_26_03_utc.jpg

Bramborářské dny se konaly 20. až 22. října 2022. Akci, která se uskutečnila pod záštitou ministra zemědělství Z. Nekuly a za podpory Kraje Vysočina, uspořádal Český bramborářský svaz ve spolupráci s Výzkumným ústavem bramborářským Havlíčkův Brod. V rámci těchto dnů proběhla studentská soutěž o Bramborový květ Vysočiny, odborný seminář Brambory 2022 a bramborářský trh na Havlíčkově náměstí.

32. BRAMBORÁŘSKÉ DNY V HAVLÍČKOVĚ BRODĚ

  • Čtvrtek 20.10.2022 - soutěž studentů středních zemědělských škol o Bramborový květ Vysočiny

Bramborářské dny byly tradičně zahájeny ve čtvrtek 20.10.2022 studentskou soutěží středních škol o Bramborový květ Vysočiny. Tentokráte to již byl jubilejní 20. ročník. Výsledky byly následně vyhlášeny v pátek v rámci semináře Brambory 2022.  Soutěže se zúčastnilo celkem 11 středních škol z celé České republiky. Celkem 20 studentů a studentek muselo prokázat své „bramborářské“ znalosti v celé řadě disciplín. Museli zodpovědět řadu záludných otázek v připraveném testu, určit škrobnatost, vypořádat se s poznávačkou chorob a škůdců u brambor, ale i přeložit zadaný text do Aj. Svoji kreativitu museli prokázat při tvorbě reklamního plakátuÚkolů byla celá řada a nejlépe se s nimi popasovali studenti Jakub Hartl ze  Střední zemědělské a potravinářské školy v Klatovech, druhé místo obsadila studentka České zemědělské akademie v Humpolci Barbora Peřinová a bronzový stupínek vítězů obsadil Josef Tulis z VOŠ a SOŠ Bystřice nad Pernštejnem.

  • Pátek 21.10.2022 - odborný seminář Brambory 2022

Program semináře byl rozdělen na oficiální část, kde vystoupili zástupci Kraje Vysočina, města Havlíčkův Brod, Mze ČR, Agrární komory ČR, předseda ČBS, zástupce generálního sponzora. Po oficiální části následovala část odbornou. V odborné části zhodnotil bramborářskou sezónu 2022 ředitel VÚB Havlíčkův Brod, dále vystoupili zástupci ÚKZÚZ s průběžnými výsledky posklizňových zkoušek brambor a informací o aktuální fytokaranténní situaci. Zazněla také informace o výsledcích úřední kontroly konzumních brambor (zástupce SZPI). O slovenském bramborářství v roce 2022 informoval předseda Slovenského bramborářsko-zelinářského svazu. Program byl završen informací o situaci na domácím a zahraničním trhu a předpokládaném vývoji cen brambor v hospodářském roce 2022/23. V době konaní semináře probíhala i soutěž v kulinářské úpravě brambor.  V letošním roce navštívil seminář i ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula.

Pohled do zaplněného sálu KD Ostrov
v Havlíčkově Brodě
Předávání cen vítězům soutěže
o Bramborový květ Vysočiny
Expozice VÚB se vždy těší velkému zájmu
VÚB Havlíčkův Brod se zabývá i
netradičními okopaninamii
Cukroví z inulinové mouky Ministr zemědělství a předseda ČBS se
zajímali i o cukroví z inulinové mouky
 
Výstavka poškození hlíz brambor
chorobami a škůdci
Jaká poškození hlíz mohou vyvolat
choroby a škůdci brambor si prohlíží
ministr zemědělství a předseda ČBS
 
  • Sobota 22.10.2022 -  bramborářský trh na Havlíčkově náměstí

Součástí programu 32. bramborářských dnů byla výstava odrůd brambor, poradenská služba pracovníků VÚB a prodej konzumních brambor na Havlíčkově náměstí v Havlíčkově Brodě v sobotu 22. 10. I přes nepřízeň počasí byla akce hojně navštívena, návštěvníci si mohli i zasoutěžit v odhadu hmotnosti hlízy bramboru a počtu hlíz v bramborovém pytli. 

 

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec