Brambory - zdravá potravina

Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod se již podruhé představil na Svatováclavské Bramboriádě v Děčíně
pondělí, 7. října 2019

473_nomad_lp_bok.jpg

V sobotu 5. 9. 2019 pivovar Nomád v Děčíně uspořádal Svatováclavskou Bramboriádu a připravil na ni i bramborové pivo Erteplák II s  využitím odrůdy Val Blue.

V sobotu 5. 9. 2019 pivovar Nomád v Děčíně uspořádal Svatováclavskou Bramboriádu.  Výzkumný ústav bramborářský zde prezentoval vybrané výsledky výzkumu a jeho pracovníci odpovídali na dotazy účastníků.  

Ačkoli počasí akci, která se pořádla venku před pivovarem, nepřálo, přišla se na ni podívat a ochutnat nejen bramborové pivo řada zájemců. K ochutnání byl například bramborový guláš v chlebu, bramborový salát z Val Blue, bramborové bombičky (rozpečená brambora v alobalu podávaná s různými dresinky). 

Pro nejmenší návštěvníky byl připravený dětský koutek, kde si děti mohly vymalovat omalovánky, nakreslit obrázky nejen s bramborovou tematikou, poskládat roztříhané obrázky z oblasti zemědělství a pohrát si s bramborovými razítky. Pro dospělé byla připravena řada soutěží.

Z Facebooku pivovaru Nomád o letošním vaření piva Erteplák II:

Vše podstatné už bylo představeno, zbývá tak poslední pivo, o kterém jsme se již dříve zmínili. Nebyla by Bramboriáda pořádnou akcí, pokud by na ní nebylo bramborové pivo. Vloni jsme uvařili Ertepláka založeného na pivním stylu saison a na surogaci jako náhražku sladu byly použité fialové brambory Valfi. A to v objemu deset procent. Stupňovitostí bylo pivo 11°.
Letos jsme zachovali stupňovitost, barvu (tedy světlé pivo) a vše ostatní jsme udělali jinak. Základ Ertepláka 2 je pivní styl wit, tedy belgická pšenice, kde krom plzeňského sladu a pšenice je přidán i slad ovesný a žitný. Dále pak pomerančová kůra a letošní bramborovou volbou jsou modré brambory Valblue.
Tak jako vloni, i letos brambory po nakrouhání měly barvu intenzivně temně modrou až černofialovou. Proti loňsku jsme zvýšili surogaci na cca 30 procent, neboť nám loňská výsledná barva vyšla velmi světlá bez očekávaných tónů fialové. Bohužel i letos barva piva zůstala za očekáváním. Na to, že brambory vyšťavily ze sebe aspoň co se barvy týče úplně vše, modrá či jiná barva se nedostavila.
Nicméně přes určitá očekávání a zklamání si myslím, že pivo je velmi pitelné. A je tu určitě prostor na další experimentování. Brambora je prostě fajn a je škoda, že drtvivá většina národa jí bere jen jako variantu A,B a C. 

Více se od Jana Kočky, majitele a sládka pivovaru Nomád, dozvíte na Facebooku a webových stránkách.  

Několik obrázku z Bramboriády:

Stánek VÚB Příprava expozice VÚB V popředí bramborový salát z odrůdy Val Blue
Dětský koutek  Bramborový razítka Etiketa bramborového piva Erteplák II

Výběr z dětských obrázků:

 

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec