Brambory - zdravá potravina

Zdařilá prezentace výsledků vědy a výzkumu na Noci vědců v Národním zemědělském muzeu v Praze
středa, 2. října 2019

472_stazeny_soubor.png

Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod se populární formou prezentoval v pátek 27.9.2019 na Noci vědců v Národním zemědělském muzeu v Praze.

Součástí prezentace VÚB byla ukázka hlíz s barevnou dužninou (červenou, žlutou a fialovou) a speciální tradiční odrůdy Keřkovské rohlíčky. Výstavka byla doplněna o hlízy topinamburu, jakonu, batátů a čekanky, podobně jako ukázky brambor uchovávaných „in vitro“ (na médiu, ve zkumavkách). Pracovníci VÚB poskytli zájemcům z řad veřejnosti poradenskou službu. Děti měly možnost namalovat brambory podle své fantazie. Výběr nejlepších obrázků si můžete prohlédnout níže.

V gastrostudiu muzea návštěvníci vyslechli zajímavé povídání Ing. Jaroslavy Domkářové, Ph.D., MBA a Ing. Jany Exnarové nejen o vaření brambor, ale i šlechtění nových odrůd. Přitom mohli ochutnat vařené brambory s různě barevnou dužninou „na loupačku“ a rovněž bramborové lupínky žluté, fialové a červené barvy.

V  rámci své prezentace poskytl návštěvníkům akce mnoho informací na téma Brambory – zdravá potravina výkonný ředitel VÚB Ing. Jaroslav Čepl, CSc.

FOTOGALERIE z Noci vědců:

Prezentace hlíz různých plodin  Ukázka brambor uchovávaných „in vitro“ Příprava ochutnávky brambor s různou barvou dužniny
Příprava bramborových lupínku různě baravných Bramborové lupínky z hlíz s červenou barvou dužniny Bramborové lupínky z hlíz s fialovou barvou dužniny

Výběr nejlepších obrázků, které malovaly děti na téma brambory: 

 

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec