Brambory - zdravá potravina

AXA - varný typ AB
čtvrtek, 20. února 2014

5_axa_1_small.jpg

Raná konzumní odrůda s výbornou konzumní kvalitou hlíz salátového typu

PŮVOD: Odrůda Axa byla vyšlechtěna Vysočinou Vyklantice, a. s., ve spolupráci s Výzkumným ústavem bramborářským Havlíčkův Brod, s. r. o. Vznikla křížením odrůd Lady Rosetta a Rustica. Registrována byla v roce 2006, má udělena ochranná práva podle zákona č. 408/2000 Sb"

POPIS HLÍZ: Pro odrůdu Axa jsou typické vzhledné, středně velké hlízy oválného tvaru s červenostrakatou slupkou, mělkými očky a žlutou dužninou. 

HOSPODÁŘSKÉ VLASTNOSTI: Axa je raná konzumní odrůda, dosahuje středního výnosu středně velkých hlíz. Žlutomasé vařené hlízy dosahují výborné konzumní kvality, jsou pevné, chutné, varného typu AB. Odrůda Axa je odolná virovým chorobám a plísni bramboru v hlízách, háďátku bramborovému patotypu Ro 1 a rakovině bramboru patotypu D 1, hlízy mají vyšší odolnost k aktinobakteriální obecné strupovitosti bramboru.

DOPORUČENÍ PRO PĚSTITELE: Podmínkou pro dosažení odpovídajících výnosů je včasná výsadba kvalitně přípravené sadby, s důrazem na předkličování či narašování.

PŘEDNOSTI: Dobrá skladovatelnost. Hlízy si svojí výbornou konzumní kvalitu hlíz salátového typu drží po celou dobu skladování až do pozdních jarních měsíců.

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec