Brambory - zdravá potravina

Keřkovské rohlíčky - varný typ BA-B
čtvrtek, 20. února 2014

4_rohlicky_v_small.jpg

Poloraná konzumní odrůda pro bramborové saláty především v období Vánoc

PŮVOD: Odrůda Keřkovské rohlíčky (Višňovské rohlíčky × Parnassia) byla vyšlechtěna v roce 1940 na Šlechtitelské stanici Keřkov. Stala se velmi oblíbenou a vyhledávanou především pro svoji výjimečnou vhodnost pro přípravu salátů. Přes některé problémy (nižší výnos, nižší odolnost virovým chorobám apod.) byla součástí našeho sortimentu až do roku 1984. Protože ani v dalších letech neklesl zájem o specifické vlastnosti této odrůdy, byly na pracovišti biotechnologií Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod zahájeny práce na ozdravení této odrůdy. Po tříletých zkouškách byla v roce 1995 zapsána do Listiny povolených odrůd a při příležitosti mezinárodního agrosalonu „Země živitelka“ byla tato práce oceněna udělením „Zlatého klasu 1995“. POPIS HLÍZ: Pro odrůdu Keřkovské rohlíčky jsou typické dlouhé rohlíčkovité hlízy se světle žlutou dužninou a hladkou až středně hrubou žlutou slupkou.

HOSPODÁŘSKÉ VLASTNOSTI: Konzumní poloraná odrůda Keřkovské rohlíčky dosahuje nižšího výnosu středně velkých až malých hlíz. Počáteční růst natě je středně rychlý, nárůst hlíz pomalý. Počet hlíz pod trsem je středně vysoký až vysoký. Vařené hlízy mají pevnou konzistenci, varný typ BA–B, jsou středně moučnaté a středně až silně tmavnou. Odrůda je odolná rakovině bramboru patotypu D 1.

DOPORUČENÍ PRO PĚSTITELE: Vzhledem k nižší odolnosti proti napadení plísní bramboru na nati vyžaduje odrůda Keřkovské rohlíčky velkou péči při ochraně proti této chorobě, která se neobejde bez použití fungicidů.

PŘEDNOSTI: Tradiční odrůda k výrobě bramborových salátů především v období Vánoc.

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec