Brambory - zdravá potravina

Jsou to "jen" brambory - 1.10.2022 byl pořad Téma Plus na Českém rozhlase Plus věnován bramborům
pondělí, 3. října 2022

1674_cro_plus_logo_2022_10_14_12_31_04_utc.png

V pořadu vystoupili také ředitel Výzkumného ústavu bramborářského Ing. Jaroslav Čepl, CSc. a vedoucí oddělní genetických zdrojů Ing. Jaroslava Domkářová, Ph.D.. V reportáži můžeme slyšet i  Evu Bečkovou, která od 50. let pracovala ve „výzkumáku“ a je tak jednou z posledních pamětnic doby největší slávy pěstování brambor na Vysočině.

„Každý rok se vydává přehled odrůd brambor, které se u nás pěstují. A z toho 48 je vyloženě českých,“ vysvětluje Jaroslav Čepl z Výzkumného ústavu bramborářského (VÚB) v Havlíčkově Brodě.
Českomoravská vrchovina je centrem pěstování brambor historicky. Na druhou stranu tato oblast na hlízy tak trochu zbyla. „Obyvatelé, kteří žili na Vysočině, chodili mnohdy za prací třeba do Vídně na sezónu. Takže než odešli, zasadili brambory, a když se vrátili před zimou, tak brambory sklidili,“ vysvětluje Jaroslav Čepl. (zdroj: https://plus.rozhlas.cz/jsou-jen-brambory-8837514

Šlechtění brambor se věnují i ve VÚB v Havlíčkově Brodě. „Máme zde genovou banku, kde je přes dva a půl tisíce vzorků,“ vysvětluje Jaroslava Domkářová, vedoucí oddělení genetických zdrojů.
„Vyšlechtili jsme na 8 odrůd, poslední byla Val Red, která má červenou slupku i červenou dužinu.“ Inženýrka Domkářová je tak hlavní expertkou šlechtění brambor v Havlíčkově Brodě. K vyšlechtění nové odrůdy brambor je přitom zapotřebí 10 až 12 let. (zdroj: https://plus.rozhlas.cz/jsou-jen-brambory-8837514

Celý pořad si můžete poslechnout zde... 

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec