Brambory - zdravá potravina

Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod se zapojí v roce 2021 do propagace Mezinárodního roku ovoce a zeleniny
středa, 13. ledna 2021

1549_vub_logotyp2014_barva_cz.jpg

Valné shromáždění OSN vyhlásila rok 2021 za Mezinárodní rok ovoce a zeleniny (IYFV - International Year of Fruits and Vegetables). Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod by rád přispěl k propagaci zdravých potravin formou informací týkajících se inovativních plodin pěstovaných v oblasti Vysočiny. Již několik let je náš výzkum zaměřen na pěstování a využití netradičních hlíznatých okopanin, které se řadí mezi zeleninu, jako je jakon (Smallanthus sonchifolius), slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus), čekanka obecná (Cichorium intybus) a povijnice batátová (Ipomoea batatas). 

Rok 2021 - Mezinárodní rok ovoce a zeleniny
(The International Year of Fruits and Vegetables)

Mezinárodní rok ovoce a zeleniny je jedinečnou příležitostí ke zvýšení povědomí o důležitosti ovoce a zeleniny v lidské výživě. Rada OSN vyzvala všechny členské státy a další mezinárodní a regionální organizace včetně občanské společnosti, soukromého sektoru a akademické obce k podpoře Mezinárodního roku ovoce a zeleniny. Zároveň vyzvala všechny zúčastněné, aby prostřednictvím svých činností zvýšili povědomí o nutričních a zdravotních přínosech ovoce a zeleniny. Další informace se dozvíte na stránkách FAO a v brožuře vydané k Mezinárodnímu roku ovoce a zeleniny

Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod by rád přispěl k propagaci zdravých potravin formou informací týkajících se inovativních plodin pěstovaných v oblasti Vysočiny. Již několik let je náš výzkum zaměřen na pěstování a využití netradičních hlíznatých okopanin jako je jakon (Smallanthus sonchifolius), slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus), čekanka obecná (Cichorium intybus) a povijnice batátová (Ipomoea batatas). V letošním roce chceme zařadit ještě macu peruánskou (Lepidium meyenii), hadí mord španělský (Scorzonera hispanica), který je spíše známý pod názvem černý kořen a jam čínský (Dioscorea batatas). Všechny tyto rostliny vykazují vysokou antioxidační aktivitu a lze je zařadit jako funkční potraviny. Jakon, topinambur, čekanka a černý kořen jsou sledovány zejména pro vyšší obsah inulinu v hlízách. Inulin je termín aplikovaný na heterogenní směs fruktózových polymerů, které jsou v přírodě široce distribuovány jako rostlinné zásobní sacharidy. Inulin má sníženou kalorickou hodnotu. Stimuluje růst střevních bifidobakterií a nevede ke zvýšení hladiny glukózy v séru ani ke stimulaci sekrece inzulínu. Inulin má několik funkčních a výživových vlastností, které lze použít k formulaci inovativních zdravých potravin pro dnešního spotřebitele. Propagace těchto významných a netradičních zelenin je více než důležitá. Spotřebiteli tyto plodiny mohou přinést nejen sytící, ale i ozdravný efekt.

© 2024 VÚB Havlíčkův Brod | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec